02/01/12

Le marketing de Ice Watch est trop similaire à Lego

De verpakkingen en ander marketing materiaal van Ice Watch leunen te sterk aan bij Lego en maken zo een misleidende marktpraktijk uit . De Rechtbank van Koophandel te Brussel beveelt daarom de stopzetting van het gebruik van het Ice Watch marketing materiaal.

De uurwerken van het bekende merk Ice Watch worden op de markt gebracht in verpakkingen, die kenmerken van de Lego blokken overnemen. Op de doos waarin het uurwerk wordt verkocht bijvoorbeeld, komen ook de voor Lego karakteristieke ronde uitstulpsels voor. Ook ander marketing materiaal zoals presentatiemeubels in de Ice Watch winkels, hangers en ander decoratiemateriaal vertonen de kenmerkende vorm van Lego blokken.

Lego dagvaardde daarom Ice Watch voor de Rechtbank van Koophandel van Brussel waar zij de staking bekwam van het verdere gebruik van dit marketing materiaal.

De rechtbank kwam ten eerste tot de conclusie dat er geen verwarring bestaat bij de gemiddelde consument tussen de Ice Watch marketing en het vormmerk van Lego, gedeponeerd voor lego blokken, omdat de consument het vormmerk vooral zou associëren met de Lego blokken op zich en niet met ander materiaal. Ice Watch gebruikte de vorm niet voor blokken, maar voor marketing materiaal.

Toch oordeelde de rechtbank dat de regels inzake eerlijke marktpraktijken zijn geschonden. De rechter gaat ervan uit dat de gemiddelde consument bij het zien van het Ice Watch marketing materiaal wel wordt misleid over de oorsprong van de Ice Watch producten en zou kunnen denken dat deze producten direct of indirect verbonden zijn met Lego. Uit een marktbevraging bleek dat 31% van de ondervraagden er van uitgingen dat Lego zijn akkoord had gegeven voor het gebruik van het marketing materiaal van Ice Watch. Op basis hiervan bestaat er volgens de rechtbank een gevaar dat de consumenten Ice Watch producten zullen aankopen precies omdat ze denken dat deze producten verwant zijn met Lego. De rechtbank besliste dat er sprake is van misleidende marktpraktijken en beval de staking van het gebruik van het betreffende marketing materiaal door Ice Watch op straffe van een dwangsom.

dotted_texture