01/03/17

Digitalisering justitie: advocatuur levert zware financiële inspanningen en realiseert digitaal faillissementsdossier vanaf 1…

De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, is in volle voorbereiding om over precies 1 maand het digitale faillissementsdossier, RegSol genaamd (Centraal Register Solvabiliteit), uit te rollen. Het beheer van nieuwe faillissementsdossiers en de elektronische registratie van schuldvorderingen zal verplicht via REGSOL moeten gebeuren. De advocatuur prefinanciert dat project. De OVB zal hiervoor in de eerste helft van 2017 € 1,2 miljoen investeren, via haar dochteronderneming DIPLAD.

De digitalisering van justitie is volop aan de gang, schrijft De Tijd vandaag. De Orde van Vlaamse Balies kan ervan meespreken en werkt hier via haar dochteronderneming DIPLAD (Digitaal Platform Advocaat) volop aan mee. Meer nog, die projecten worden geprefinancierd door de advocatuur .

Vanaf 1 april 2017 start RegSol, het Centraal Register voor Solvabiliteit, dat door de OVB en de OBFG, haar Frans- en Duitstalige tegenhanger, wordt uitgewerkt. Het is één van de projecten die in het protocol van 22 juni 2016 tussen justitie en de juridische beroepsgroepen over de informatisering van justitie vermeld staat. Het project bewijst de meerwaarde van samenwerking tussen de beroepsgroepen en justitie.

Wat er verandert er concreet vanaf 1 april voor de opvolging van faillissementen?

Een digitaal platform wordt uitgebouwd waarop de rechtbanken (rechters en griffiers), de curatoren, de schuldeisers…op elektronische wijze de belangrijkste documenten van een faillissementsdossier kunnen opstellen, ondertekenen en uitwisselen.

Dit betekent onder andere dat:

  • Alle schuldeisers (leveranciers, banken, sociale zekerheid, enz.), met uitzondering van diegenen aangeduid in de Wet, moeten voortaan digitaal, via regsol.be, hun aangiftes van schuldvordering ingeven,  en betalen daarvoor een retributie.
  • De curatoren beheren voortaan de faillissementsdossiers - en ontlasten hiermee de griffies - via een beveiligde toegang op regsol.be. Ook zij betalen hiervoor per faillissement een jaarlijkse retributie.
  • De rechtbanken, dit wil zeggen de rechters en griffiers, krijgen een beveiligde toegang tot regsol.be, zodat vonnissen en dergelijke automatisch opgeladen worden in het Centraal Register Solvabiliteit.

Dat betekent dat de papierstroom en de verwerking ervan, die nu nog de griffies overladen, verdwijnt en vervangen wordt door het elektronisch dossier dat de curatoren beheren.

  • De OVB en de OBFG worden verantwoordelijk voor de archivering van de faillissementsdossiers.

Advocaten-curatoren worden intussen al opgeleid om met de applicatie regsol.be te kunnen werken. Voor de bestaande papieren dossiers is een overgangsperiode uitgewerkt.

Wat minder bekend is, is dat dat project wordt geprefinancierd door de advocatuur. Diplad, de dochteronderneming van de OVB die de projecten concreet uitwerkt, zal in de eerste helft van 2017 € 1,2 miljoen in RegSol investeren. Inkomsten, die louter de kosten moeten dekken, komen er pas vanaf juli 2017, via de (bovenvermelde) retributies. Het zijn de retributies die de werking van het platform bekostigen, via een vergoeding die door het actief van het faillissement wordt gedragen enerzijds, en via een retributie bij het indienen van een schuldvordering anderzijds (overheidsinstellingen zijn wettelijk vrijgesteld van retributie).

De volledige applicatie wordt in nauwe samenwerking met de stakeholders (FOD Justitie, rechters, rechters in handelszaken, curatoren) uitgewerkt.

Dominique Matthys, voorzitter van de OVB: “De advocatuur levert zware financiële inspanningen om een openbare digitale dienstverlening te garanderen. RegSol is daar één project van. Het zal in elk geval, eindelijk, bijdragen tot een moderne manier van werken- denk maar aan de enorme tijdsbesparing omdat we elektronisch kunnen communiceren met de belangrijkste actoren in een faillissement. Daar zijn wij daar zeer verheugd over. We doen er dan ook alles aan om er een succes van te maken, wat zowel de burgers als de advocatuur ten goede komt.”

dotted_texture