24/02/17

Misbruik van procedures asielrecht: T. Francken wil advocaten sanctioneren

De Orde van Vlaamse Balies en haar Franstalige en Duitstalige tegenhanger Ordre des Barreaux francophones et germanophone (OBFG) vernamen dat de ministerraad het voorontwerp van de wet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft goedgekeurd om advocaten die asielzoekers bijstaan te sanctioneren als zij misbruik zouden maken van procedures.

In bepaalde kringen gedijt al jaren het vooroordeel dat advocaten die asielzoekers bijstaan doelbewust de procedures misbruiken, en dit tot ongenoegen van de OVB en OBFG. Daarom drongen ze er bij de minister en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie al meermaals op aan dat de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen aan de stafhouders zou laten weten om welke misbruiken het precies gaat.

De stafhouders hebben al herhaaldelijk verklaard dat alleen zij bevoegd zijn om advocaten die misbruik maken van procedures te sanctioneren (art. 456 Ger.W.), inclusief die advocaten die in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand optreden (art. 508 Ger.W.).

Cijfers van het laatste decennium tonen ook aan dat de stafhouders een totaal onbeduidend aantal klachten in dat verband ontvingen.

Tijdens de gesprekken over de hervorming van de juridische tweedelijnsbijstand met het kabinet Francken kregen vertegenwoordigers van beide Ordes opnieuw te horen dat er sancties zouden volgen als er nodeloos geprocedeerd wordt. De Ordes drongen er telkens op aan om aan te tonen om welke onrechtmatige procedures het precies ging. Ze wachten nog altijd op een antwoord.

De Ordes klagen intussen aan dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zich deloyaal gedraagt. Met name als de DVZ een beslissing intrekt waartegen beroep voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) is ingesteld wanneer de DVZ vermoedt dat de beslissing zal worden vernietigd door die RvV, om vervolgens een identieke beslissing te nemen. Op die wijze verliest het beroep zijn voorwerp en wordt de advocaat verplicht een nieuw beroep tegen de nieuwe beslissing in te dienen. De DVZ werkt zo actief mee aan een carrousel zonder einde…

De Ordes betreuren dat de staatssecretaris voor Asiel en Migratie die mistoestanden niet heeft aangeklaagd bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Ze betreuren dan ook dat de staatssecretaris de werkefficiëntie van de advocaten misprijst.

De Ordes herhalen dat advocaten, rechters en journalisten, elk in hun domein, bewakers van de rechtsstaat zijn en dat de aanvallen tegen die rechtsstaat altijd beginnen met aanvallen tegen die drie beroepsgroepen.

Daarom dringen beide Ordes er bij de regering op aan om het wetsvoorstel in te trekken en om het gesprek met hen aan te gaan.

dotted_texture