31/08/16

Hervorming tweedelijnsbijstand: huidige berichtgeving bevat fouten

De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, reageert op de berichtgeving vandaag in de pers over de hervorming van de juridische tweedelijnsbijstand, omdat die aanleiding kan geven tot een fout begrip van die hervorming. 

1)    De nomenclatuur die het aantal punten bepaalt en dus ook de vergoeding van de advocaten, is vanaf 1 september hervormd en aangepast aan de huidige reële tijdsbesteding. Een punt is voortaan gelijk aan één uur. Alle punten van de nomenclatuur zijn onder de loep genomen: niet alleen vreemdelingenrecht, maar ook fiscaal, arbeids- of jeugdrecht bijvoorbeeld.

2)    Die hervorming heeft nooit tot doel gehad om een besparing op te leveren voor de overheid. Het is ook niet de bedoeling dat de uitgaven voor de bijstand zouden verminderen. De OVB blijft ijveren voor een open enveloppe die het mogelijk moet maken het streefdoel van een vergoeding per uur te bekomen die niet wordt bepaald door het systeem van een gesloten enveloppe.

3)    Het is evenmin de bedoeling geweest om het aantal pro-Deoprocedures terug te schroeven of zogezegde misbruiken te bestraffen. De nieuwe nomenclatuur brengt wel een evenwichtigere verdeling van de punten tot stand. Een voorbeeld: wanneer de advocaat bij gelijkaardige prestaties in een nieuwe zaak geen betekenisvolle nieuwe elementen aanbrengt, worden de punten tot een minimum herleid.

Het is de plicht van de advocaat om die procedures aan te wenden die hem door de wetgever zijn gegeven. Het is aan de onafhankelijke rechter om te oordelen over elke zaak.

Concreet

1)    In de oude nomenclatuur kreeg de advocaat per prestatie een bepaald aantal punten. Waar dat punt voor stond, was niet geweten. De jaarlijkse waarde van één punt bekwam men door het budget (75 miljoen) te delen door het totaal aantal gepresteerde punten. De waarde van één punt schommelde de laatste jaren rond € 25 (of ook € 75 miljoen gedeeld door 3 miljoen punten).

Belangrijke kanttekening: ok de toekomstige waarde van het punt is niet gekend. Indien het aantal punten daalt, gaat in ieder geval de vergoeding per punt naar boven bij eenzelfde budget. Bijvoorbeeld € 75 miljoen gedeeld door 1 miljoen punten geeft € 75 per punt. De nieuwe nomenclatuur is dus geen besparing op het overheidsbudget.

Voor een procedure voor het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen krijgt de advocaat een basis van 3 punten plus 1 punt per aangevat uur van het verhoor. Een eerste beroepsprocedure in asielzaken kan een totaal van maximaal 11 punten worden toegewezen, afhankelijk van de geleverde prestaties. Voor een tweede of volgende asielaanvraag worden de punten verminderd aangezien de advocaat logischerwijze minder tijd nodig zal hebben omdat hij het dossier al beheert.

2)    Het budget 2014-2015 voor vreemdelingenrecht was 24,41 % van het totale budget. Op € 75 miljoen geeft dit dus € 18.307.500 en geen € 25 miljoen zoals in de pers is verschenen.

dotted_texture