25/06/21

Q & A Employment Law - European Football Championship | Arbeidsongeval tijdens een personeelsuitstap, wat nu?

V: Helaas wordt Eden Hazard zwaar getackled. Stel dat Eden uw werknemer was en op een uitje zijn been brak, is dit een arbeidsongeval?

A: Er kan ook sprake zijn van een arbeidsongeval indien het ongeval zich voordoet tijdens een door de werkgever georganiseerde activiteit zoals een teambuildingsactiviteit, een personeelsfeest, … en dit zelfs als deelname aan de activiteit facultatief is en de deelname van de werknemers dus vrijwillig. Er wordt immers vanuit gegaan dat werknemers moreel verplicht zijn om aanwezig te zijn.

Dit is ook het geval indien het gaat het om een activiteit die plaatsvindt buiten de werkplaats.

Voorwaarde is wel dat de persoonlijke vrijheid van de werknemer beperkt is en de werknemer onder het gezag van zijn werkgever staat. Er kan dus bijvoorbeeld sprake zijn van een arbeidsongeval indien Eden zijn been breekt tijdens het spelen van een voetbalwedstrijd in de ploeg van de onderneming van de werkgever. Indien Eden echter zijn been breekt na afloop van de activiteit, bij het verderzetten van de activiteit door enkele werknemers uit vrije wil en op eigen initiatief, dan is geen sprake meer van een arbeidsongeval omdat de doelstelling en samenhang van de groep verdwenen is en er dus geen beperking is van de persoonlijke vrijheid noch gezag vanwege de werkgever.

Aarzel niet om contact op te nemen met iemand van het Employment & Benefits team, wij staan u graag bij indien u geconfronteerd wordt met een arbeidsongeval!

dotted_texture