03/04/18

Tip 1 - Recent vonnis past de algemene anti-misbruikbepaling toe op kapitaalverminderingen

Een vennootschap voert op negen jaar t d v f kapitaalverminderingen door waardoor het maatschappel ke kapitaal wordt teruggebracht naar 1,26% van het oorspronkel ke kapitaal. De scale administratie stelt dat de laatste kapitaalvermindering van v f miljoen euro moet worden aangemerkt als een dividenduitkering waarop roerende voorhef ng is verschuldigd.

De administratie beroept zich hiervoor op de algemene anti-misbruikbepaling zoals vervat in artikel 344, §1 WIB. Volgens deze bepaling is er onder andere sprake van scaal misbruik in het geval van een verrichting waarb aanspraak wordt gemaakt op een belastingvoordeel waarvan de toekenning in str d zou z n met de doelstellingen van de betrokken bepaling.

In een vonnis van 19 februari 2018 volgt de rechtbank van eerste aanleg
van Brugge de stelling van de administratie. Deze uitspraak is ons inziens betwistbaar, omdat een te brede invulling wordt gegeven aan het begrip scaal misbruik. De rechtbank laat immers na om een concrete toetsing te doen aan de doelstellingen van de wetgever, maar beperkt zich tot het stellen dat (i) een kapitaalvermindering een uitzondering betreft op de belastbaarheid van uitkeringen en (ii) er sprake is van een ‘volstrekt kunstmatige constructie’ en besluit daaruit tot een str digheid met de doelstellingen van de wetgever.

Hoewel betwistbaar illustreert dit vonnis de draagw dte die de scale administratie en sommige lagere rechtbanken geven aan het begrip ‘ scaal misbruik’.

W houden u vanzelfsprekend op de hoogte van verdere ontwikkelingen terzake.

TIP 1 - Kernpunten

- De fiscale administratie merkt een kapitaalvermindering aan als een dividenduitkering.

- De rechtbank van eerste aanleg van Brugge volgt deze stelling.

- Betwistbaar vonnis omdat een te brede invulling wordt gegeven aan begrip ‘fiscaal misbruik’.

dotted_texture