31/12/10

Negotiated procedure and « substantial alterations »

Onderhandelingsprocedure – voorwaarde – “de oorspronkelijke voorwaarden van de opdracht werden niet wezenlijk gewijzigd” – begrip.

De Raad van State heeft onlangs de gelegenheid gehad om zich uit te spreken over de voorwaarden voor een onderhandelingsprocedure in overeenstemming met artikel 17, §3, 1°, van de wet van 24 december 1993 betreffende de overheidsopdrachten.

Voornoemd artikel 17, §3, 1° voorziet dat een onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking enkel gevolgd kan worden als onregelmatige offertes werden ingediend of als onaanvaardbare prijzen werden voorgesteld, ingevolge aanbesteding of offerteaanvraag, voor zover dat de oorspronkelijke voorwaarden van de opdracht niet wezenlijk gewijzigd werden.

Het Hof van de Europese Unie heeft zich al uitgesproken over het begrip van “wezenlijke wijziging”. Een wijziging is wezenlijk “wanneer zij voorwaarden invoert die, wanneer zij in de oorspronkelijke aanbestedingprocedure waren genoemd, zouden hebben geleid tot toelating van andere inschrijvers dan die welke oorspronkelijk waren toegelaten, of tot de keuze voor een andere offerte dan die waarvoor oorspronkelijk was gekozen” (H.J.U.E., 19 juni 2008, C-454/06).

In casu, had de aanbestedende overheid een nieuw gunningscriterium toegevoegd in het kader van de onderhandelingsprocedure. De aanbestedende overheid had ook de oorspronkelijke weging van de gunningscriteria zoals aangekondigd in het bestek gewijzigd.

De Raad van State heeft geoordeeld dat de toevoeging van een nieuw gunningscriterium en de wijziging van de oorspronkelijke voorwaarden van de opdracht als een wezenlijke wijziging van de oorspronkelijke voorwaarden van de opdracht dienen te worden aangemerkt. Deze wijzigingen vormen een uitbreiding van het voorwerp van de opdracht.

De lering van dit arrest kan ook toegepast worden in het kader van een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking in de zin van artikel 17, §2, 2°, d), van de wet.

Zie:
- Raad van State, nr. 200.069, van 26 januari 2010;
- P. Thiel, Mémento des marchés publics et des PPP, 2010, Kluwer, randnummer 337.

dotted_texture