12/10/18

Versterking van het adoptieverlof en invoering van een pleegouderverlof vanaf 1 januari 2019

De nieuwe regeling die voorziet in een uitbreiding van het bestaande adoptieverlof en de invoering van een nieuwe regeling rond pleegouderverlof werd onlangs gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en zal in werking treden op 1 januari 2019.
 

Adoptieverlof: wat verandert er?

Onderscheid op basis van leeftijd kind verdwijnt

De werknemer die een kind adopteert, heeft momenteel recht op een adoptieverlof gedurende een aaneengesloten periode van:

  • maximum 6 weken wanneer het kind bij het begin van het verlof nog geen 3 jaar is,
  • maximum 4 weken wanneer het kind 3 jaar of ouder is.

Deze maximumduur wordt verdubbeld (dus tot maximum 12 of 8 weken) wanneer het kind getroffen is door een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid zoals gedefinieerd in de wetgeving kinderbijslag.

Deze leeftijdsvoorwaarde wordt afgeschaft zodat elke ouder sowieso recht heeft op 6 weken adoptieverlof ongeacht de leeftijd van het kind (en maximum 12 weken wanneer het kind getroffen is door een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid zoals gedefinieerd in de wetgeving kinderbijslag). De enige vereiste blijft wel dat het om een minderjarig kind moet gaan.

Vroegere aanvang bij interlandelijke adoptie

In principe moet het adoptieverlof aanvangen binnen de 2 maanden die volgen op de inschrijving van het kind als lid van het gezin van de werknemer in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister van de gemeente waar hij zijn woonplaats heeft.

Hierop wordt een uitzondering gemaakt voor de interlandelijke adoptie in welk geval het mogelijk wordt om het adoptieverlof al aan te vangen tijdens de vier weken voorafgaand aan de daadwerkelijke opvang van het geadopteerde kind in België.

Uitbreiding duur van het verlof

Het adoptieverlof van 6 weken per adoptieouder (ongeacht de leeftijd van het kind) wordt voor de adoptieouder of voor beide adoptieouders samen met 1 week per twee jaar opgetrokken vanaf 1/1/2019 om in 2027 te komen op een totaal van 11 weken. Van deze 11 weken zal elke adoptieouder afzonderlijk 6 weken kunnen opnemen. De overige 5 weken moeten tussen beide adoptieouders worden verdeeld.

Gelijktijdige adoptie van meerdere kinderen

De maximumduur van het adoptieverlof wordt met twee weken per adoptieouder verlengd bij de gelijktijdige adoptie van meerdere minderjarige kinderen.

Opmerking: de overige regels inzake adoptieverlof met betrekking tot de opname, de aanvraag en de uitkeringen  blijven ongewijzigd. Voor meer informatie, verwijzen wij u naar ons artikel hierover via volgende link.

Nieuw: pleegouderverlof

Wat?

Tot op heden bestond er enkel een regeling rond pleegzorgverlof waarbij het recht op afwezigheid van de pleegouders gekoppeld is aan verplichtingen die verband houden met de pleegzorg. Voor meer informatie, verwijzen wij u naar ons artikel hierover via volgende link.

Bedoeling van de wetgever was om, naast dit recht op pleegzorgverlof, ook een recht op pleegouderverlof in te voeren dat pleegouders kunnen opnemen voor de zorgtaken voor de kinderen.

Voor wie?

Het pleegouderverlof is enkel voorbehouden voor werknemers die in het kader van langdurige pleegzorg een kind in hun gezin onthalen. Er is sprake van langdurige pleegzorg wanneer het bij aanvang van de pleegzorg duidelijk is dat het kind voor minstens 6 maanden in hetzelfde pleeggezin bij dezelfde pleegouders zal verblijven.

Duur

Wat de duur van het pleegzorgverlof betreft, wordt dit gelijkgesteld met de duur van het adoptieverlof in de nieuwe regeling.

Dit betekent dus dat elke pleegouder recht heeft op 6 weken adoptieverlof, ongeacht de leeftijd van het kind. Dit verlof van 6 weken per pleegouder wordt voor de pleegouder of voor beide pleegouders samen met 1 week per twee jaar opgetrokken vanaf 1/1/2019 om in 2027 te komen op een totaal van 11 weken. Van deze 11 weken zal elke pleegouder afzonderlijk 6 weken kunnen opnemen. De overige 5 weken moeten tussen beide pleegouders worden verdeeld.

Opmerking: voor de overige regels inzake pleegouderverlof met betrekking tot de opname, de aanvraag en de uitkeringen verwijst de wet naar de regels van het adoptieverlof in de nieuwe regeling.

Inwerkingtreding

Deze nieuwe regels zullen in werking treden op 1/1/2019.

Ilona De Boeck - Legal consultant

dotted_texture