05/07/14

WK-Tip nr 6

Nu de Rode Duivels in de kwartfinale spelen tegen Argentinië, geef ik aan al mijn personeelsleden een rode sjaal met hun logo op. Die kost me 40 euro per stuk. Is dit voordeel belast en moet ik als werkgever RSZ betalen op dit voordeel?

De algemene regel luidt: elk voordeel dat verkregen wordt naar aanleiding van of uit hoofde van de beroepswerkzaamheid vormt een belastbaar inkomen. Een uitzondering op dit principe is de toekenning van zogenaamde “sociale voordelen”.

Dit zijn voordelen van geringe waarde of gelegenheidsgeschenken die worden gegeven naar aanleiding van een gelukkige gebeurtenis die los staat van de beroepswerkzaamheid. Het feit dat de Rode Duivels na 12 jaar afwezigheid in het WK de kwartfinale spelen is minstens een “gelukkige gebeurtenis” te noemen die verder geen verband met de beroepswerkzaamheid heeft.

Het voordeel mag evenmin buitensporig zijn. Dit is een feitenkwestie. De fiscus hanteert als richtlijn een waarde van 50 euro.

Een sjaal met een waarde van 40 euro kan u dus als sociaal voordeel toekennen. U moet hierop dan geen bedrijfsvoorheffing inhouden en u moet het evenmin vermelden op de loonbrief en fiscale fiche.

Dat ligt anders indien u een kledingstuk zou geven met een waarde van meer dan 50 euro. In dat geval doet u er goed aan om toch eerst contact op te nemen met de belastingadministratie om u er van te verzekeren dat het voordeel alsnog voldoende gering is.

Voor de sociale zekerheid is het geven van een sjaal in deze omstandigheden een “vrijgevigheid”. De toekenning is dus vrij van sociale lasten op basis van een gelijkluidende bepaling in de RSZ-regelgeving.

Bekijk hier alle WK Tips sinds het begin van het WK Voetbal in Brazilië.

Auteurs:

Gunther Valkenborg
Pauline Naveau

dotted_texture