Kan een werkgever zijn werknemers verplichten om zich te vaccineren tegen COVID-19?
26/01/2021

Nu België zijn vaccinatieprogramma tegen het coronavirus begint uit te rollen, kunnen werkgevers zich afvragen of zij hun werknemers kunnen verplichten om zich tegen het virus te laten vaccineren.

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is nee. Het belangrijkste obstakel dat werkgevers ervan weerhoudt om een dergelijke verplichting in te voeren, is het recht op privacy van de werknemers, waaronder het recht op respect voor hun fysieke integriteit. Zonder een wettelijke bepaling die de werkgevers de mogelijkheid biedt om een inenting verplicht te stellen, kan een beperking van dit recht niet worden gerechtvaardigd. Tot nu toe is er slechts één algemeen verplichte vaccinatie: de inenting voor kinderen tegen polio. In het specifieke geval van sommige sectoren (gezondheidszorg, farmaceutische laboratoria, enz.) voorziet de Belgische Codex voor het welzijn op het werk in een verplichting voor werkgevers om hun werknemers te vaccineren tegen hepatitis B, tetanus en een test op tuberculose, onder toezicht van een arbeidsarts. Voorlopig is er geen wettelijke bepaling die een wettelijke basis biedt voor een verplichting om te vaccineren tegen Covid-19 en de Belgische regering lijkt niet van plan te zijn om de inenting tegen het coronavirus verplicht te stellen.

Naast het recht op privacy en de beperkingen van de Codex voor het welzijn op het werk, zou een ander obstakel kunnen zijn dat de weigering van werknemers die niet gevaccineerd zijn, een discriminatie op basis van de toekomstige gezondheidstoestand kan vormen. Een dergelijke ongelijke behandeling kan echter gerechtvaardigd zijn tijdens een wereldwijde gezondheidscrisis.

Verder mag een werkgever geen gegevens over de vaccinatiestatus van zijn werknemers verwerken, aangezien dit de verwerking van gevoelige gegevens over hun gezondheidstoestand met zich mee zou brengen, wat in principe verboden is volgens de BBPR. Het is wel mogelijk dat de overheid aanvullende regels zal invoeren met betrekking tot de verwerking van vaccinatiegegevens.

Het feit dat werkgevers hun werknemers niet kunnen dwingen zich te laten vaccineren, betekent echter niet dat werkgevers de vaccinatie tegen COVID-19 niet kunnen promoten. Ook kan het, wanneer vaccins uiteindelijk vrij beschikbaar komen op de markt, zelfs een optie zijn voor werkgevers om hun werknemers gratis vaccins te verstrekken, zoals bij veel bedrijven met griepprikken al het geval is.

Related : Van Olmen & Wynant

[+ http://www.vow.be]


All articles Labour law

Lastest articles Labour law

EU Court of Justice says headscarf ban is not discriminatory
21/07/2021

Following the STIB judgement of 3 May 2021 by the Labour Court of Brussels, ordering the STIB to end its policy of neutral...

Read more

Succession of fixed-term employment contracts and replacement contracts: the Constitutional Court...
20/07/2021

On 17 June 2021, the Constitutional Court issued an important decision in which it ruled that the fact that there are no s...

Succession of fixed-term employment contracts and replacement contracts: the Constitutional Court rules on the issue Read more

ECtHR rules on social media-linked dismissal in Melike v. Turkey
17/07/2021

The European Court of Human Right’s ruling of 15 June 2021 concerned the dismissal of a contractual cleaning lady in...

ECtHR rules on social media-linked dismissal in Melike v. Turkey Read more

Returning to the workplace, Part 2 - when working from home comes at a price
16/07/2021

At the risk of kicking in an open door, working from home and the return to the office has become this summer’s...

Read more

LexGO Network