10/07/18

Tip 6: Bonussen en vakantiegeld: een vaak voorkomende verwarring

Uw werknemer Jan heeft het hele jaar goed gepresteerd en kreeg vorig jaar een bonus van 2.000 EUR bruto. Jan komt echter aan u vragen of dit bedrag inclusief vakantiegeld is, of dat hij hier bovenop nog vakantiegeld zal krijgen. Stiekem zou hij namelijk héél graag een weekend naar Ibiza gaan en hij wil weten of hij nog een extraatje kan verwachten.

Werknemers zijn steeds gerechtigd op vakantiegeld op vast loon. Vakantiegeld moet echter ook worden gerekend op variabel loon.

Dit wordt als volgt berekend:

Een heikel punt daarbij is de communicatie aan de werknemers van het bonusbedrag. Indien het bedrag wordt meegedeeld als zijnde, “inclusief vakantiegeld”, loopt u het risico dat de betrokken werknemers alsnog het vakantiegeld op de variabele verloning kunnen eisen, bovenop het all-in bedrag dat reeds werd betaald. Om dit te vermijden, volstaat een eenvoudige herformulering, waarbij het bonusbedrag, verhoogd met het vakantiegeld, wordt meegedeeld.

Een andere oplossing is om het totaalbedrag van de bonus te verlagen, zodat er geen ‘bijkomende’ kost is door het verschuldigde vakantiegeld.

Om later onaangename verrassingen in uw budget te vermijden, is het belangrijk om op voorhand een weldoordachte keuze te maken tussen deze mogelijkheden.

TIP 6

Kernpunten

-  Hou het totaalbudget goed in het oog en beslis hoeveel u wilt toekennen.

-  Wees duidelijk in uw communicatie naar uw werknemers.

-  Besteed aandacht aan de formulering wanneer u een ‘all-in’ bedrag voorziet.

dotted_texture