28/12/11

Intellectuele Eigendomsrechten - Cybersquatting

Cybersquatting is het registreren van een domeinnaam die identiek of gelijkaardig is aan een merk, handelsnaam, familienaam of elke andere benaming die aan iemand anders toebehoort, zonder zelf een legitiem recht of belang op deze benaming te hebben en met als doel schade toe te brengen aan een derde of er zelf een onrechtmatig voordeel uit te halen. Het gaat hier om het onrechtmatig registreren van een domeinnaam, de registratie is dus te kwader trouw. Zo werd bijvoorbeeld „belgacom.be‟ geregistreerd door iemand die geen enkele band had met het bedrijf Belgacom en die nadien probeerde de domeinnaam tegen een buitensporige prijs te verkopen.

De kwade trouw moet bewezen worden, volgende handelingen kunnen tot bewijs dienen:

  • het voor veel geld te koop aanbieden van een domeinnaam aan de houder van een merk of handelsnaam of aan een concurrent van hen;
  • de poging om internet gebruikers met winstoogmerk naar de eigen website te lokken;
  • het registreren van de domeinnaam om de houder van het merk of van de handelsnaam te verhinderen hem te gebruiken als domeinnaam, wanneer deze daad kadert in een gewoontegedrag van de houder van de domeinnaam;
  • het registreren van een domeinnaam met als doel de handel van een concurrent te verstoren.

Rechtsmiddelen.

-)
De wet van 26 juni 2003 betreffende het wederrechtelijk registreren van domeinnamen heeft, in hoofdstuk II, een specifieke vordering tot staking ingevoerd.

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, of, in voorkomend geval, de voorzitter van de rechtbank van koophandel, stelt het bestaan vast en beveelt de staking van elk wederrechtelijk registreren van een domeinnaam door een persoon met woonplaats of vestiging in België, en van elk wederrechtelijk registreren van een domeinnaam geregistreerd onder het “.be” domein.

De vordering gegrond kan worden ingesteld op verzoek van elke persoon die een legitiem belang aantoont ten opzichte van de betrokken domeinnaam en die een recht kan laten gelden op een merk, een geografische aanduiding of een benaming van oorsprong, een handelsnaam, een origineel werk, een naam van een vennootschap of van een vereniging, een geslachtsnaam of de naam van een geografische entiteit. Zo kunnen zij een domeinnaam die een benaming bevat waar ze een recht op kunnen laten gelden, recupereren. De vordering wordt ingesteld en behandeld zoals in kortgeding.

Voorwaarden om te kunnen slagen in deze vordering: de domeinnaam moet identiek zijn aan of sterk gelijken (tot verwarring toe) op de beschermde benaming, de houder van de domeinnaam mag geen enkel recht of legitiem belang jegens die domeinnaam bezitten, de domeinnaam werd te kwader trouw geregistreerd of gebruik en het moet gaan om “.be” domeinnamen en de houders van de domeinnaam moet zijn woonplaats of vestiging in België hebben.

De rechter kan aan de houder van de betrokken domeinnaam bevelen dat hij de registratie ervan doorhaalt of overdraagt aan de persoon die hij aanwijst. Hij kan eveneens bevelen dat het vonnis bekend wordt gemaakt in de pers indien dit kan bijdragen tot de stopzetting van de registratie of de uitwerking ervan.

-)
DNS.be heeft een niet-gerechtelijk alternatieve geschillenprocedure georganiseerd voor de “.be” domeinnamen. DNS.be is een vereniging zonder winstoogmerk, die het registreren van “.be” domeinnamen voor zich neemt en het internet toegankelijker wilt maken en het gebruik ervan aanmoedigt.

Het Belgisch centrum voor Arbitrage en Mediatie (Cepina) is hiervoor verantwoordelijk als bemiddelingsbureau.

Om deze procedure te kunnen instellen moet aan 3 voorwaarden voldaan zijn:

  • de domeinnaam van de domeinnaamhouder is identiek aan of stemt zodanig overeen dat hij verwarring kan scheppen met een merk, een handelsnaam, een maatschappelijke benaming of vennootschapsnaam, een geografische aanduiding, een benaming van oorsprong, een herkomstaanduiding, een persoonsnaam of een benaming van een geografische entiteit waarop de klager rechten kan doen gelden;
  • de domeinnaamhouder kan geen recht of legitiem belang laten gelden jegens de domeinnaam;
  • en de domeinnaam is te kwade trouw geregistreerd of gebruikt.

Dit is een relatief snelle procedure. Ze wordt behandeld door een derde persoon met expertise in de materie. De beslissingen worden gepubliceerd op de website van Cepina. Vervolgens zal de domeinnaam geschrapt worden of de naam van de houder wordt aangepast.

-)
Voor geschillen met betrekking tot de “.eu” domeinnamen, voorziet Eurid in een alternatieve geschillenregeling. De registratie van elke “.eu” domeinnaam die naar uw mening geregistreerd is met een speculatief of onrechtmatig doel kan aangevochten worden.

De juridische grondslag voor de deze procedure, is een speculatieve of onrechtmatige registratie een registratie waarbij:

  • de geregistreerde “.eu” domeinnaam identiek is aan of een verwarrende gelijkenis vertoont met een andere naam waarvoor al een eerder recht bestaat;
  • en de houder van de domeinnaam geen gewettigd belang bij de naam heeft of die te kwader trouw gebruikt.

De uitspraak wordt gedaan door deskundigen op het gebeid van intellectuele rechten en heel de procedure wordt online afgehandeld.

Een “.eu” domeinnaam kan alleen aan de klager worden overgedragen als deze in aanmerking komt voor een “.eu” naam doordat hij binnen de Europese Unie woont of gevestigd is.

-)
Voor geschillen over generieke domeinnamen (“.com”, “.int”, “.org”, enz.) komt de bevoegdheid toe aan de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) die met dit doel de Uniform domain name Dispute Resolution Policy (UDPR) heeft opgezet.

Deze procedure is wel enkel van toepassing indien het gaat om een conflict tussen een cybersquatter en een merkhouder.

Het WIPO Arbitration and Mediation Center is één van de organisaties waar het geschil aanhangig kan worden gemaakt.

Heeft U nog vragen over regelgeving aangaande intellectuele eigendomsrechten, zoals auteursrecht, computerprogramma‟s, octrooien, merken, tekeningen en modellen, enz., of wenst U een advies in een concrete situatie, of bent U op zoek naar bijstand bij het opstellen van uw overeenkomsten die betrekking hebben op intellectuele eigendomsrechten? Aarzel dan niet om onze specialisten te contacteren.

Wij verwijzen ook naar onze nieuwsbrief over

  • handhaving van het auteursrecht, en;
  • auteursrechten m.b.t. software/computerprogramma‟s zoals ontwikkeld door werknemers en bestuurders.
dotted_texture