23/12/11

Aangifte van schuldvordering bij faillissement van uw schuldenaar

Als uw schuldenaar failliet werd verklaard, dient u vrij snel én accuraat op te treden om een aangifte van schuldvordering in te dienen in het faillissement.

Indien u een correcte schuldvordering heeft ingediend kan u vooralsnog verhopen geheel of gedeeltelijk betaald te worden met het door de curator gerealiseerde actief in het faillissement.

Indien u niet tijdig een schuldvordering indient of indien u uw schuldvordering niet correct bewijst, verliest u uw kans op vergoeding vanuit de faling.

Procedure - bewijslast:


Als schuldeiser moet u aangifte doen van uw schuldvordering en uw schuldvordering ook bewijzen.

Uw aangifte van schuldvordering dient uitgevoerd te worden door het neerleggen op de griffie van de bevoegde rechtbank van koophandel van uw gedetailleerde schuldvordering.

Daarenboven dient u bij uw schuldvordering te voegen alle bewijzen welke uw schuldvordering staven zoals overeenkomsten, facturen, aanmaningen, vonnissen, enz..

De curator zal uw aangifte van schuldvordering controleren. Hij heeft daarbij de keuze om de schuldvordering aan te houden tot een later tijdstip omdat onmiddellijke controle niet mogelijk is (bv. hij beschikt niet over de boekhouding van de gefailleerde) of hij kan uw schuldvordering aanvaarden als zijnde bewezen, of hij kan, indien u schuldvordering volgens hem niet voldoende gestaafd of bewezen is, deze volkomen of gedeeltelijk (bv. intresten en schadebeding) verwerpen.

De gefailleerde kan zich verzetten tegen de beslissing van de curator om de schuldvordering aan te houden, te aanvaarden of te verwerpen.

Ook de schuldeiser zelf kan zich verzetten tegen de beslissing van de curator in zoverre uiteraard de schuldvordering werd aangehouden of niet zou zijn aanvaard.

Dit verzet door de schuldenaar of de schuldeiser dient uitgevoerd te worden bij deurwaardersexploot, binnen één maand na neerlegging van het proces-verbaal, waarin de curator met betrekking tot de aangifte beslissing weergeeft.

Indien de gefailleerde zich verzet dient hij daartoe de curator en de betrokken schuldeiser te dagvaarden voor de rechtbank van koophandel dewelke het faillissementsvonnis heeft uitgesproken.

Indien de schuldeiser zich verzet dient hij enkel de curator te dagvaarden. In dat laatste geval wordt de gefailleerde door de curator verzocht om te verschijnen voor de rechtbank.

De rechtbank zal dan zelf oordelen of de schuldvordering al dan niet kan worden opgenomen.

Termijnen:

De rechtbank van koophandel, welke de faling van uw schuldenaar heeft uitgesproken, bepaalt in het faillissementsvonnis de termijn waarbinnen de schuldeiser aangifte moet doen van zijn schuldvordering.

Het vonnis van de rechtbank wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad zodat de schuldeisers daarvan worden "geacht" op de hoogte te zijn. Dit is uiteraard veelal een utopie aangezien weinig schuldeisers dagelijks het Staatsblad zullen controleren of hun schuldenaars al dan niet failliet zijn verklaard. Dit laatste kan echter niet gebruikt worden als uitvlucht om niet tijdig een aangifte van schuldvordering in te dienen. De publicatie in het staatsblad is tegenstelbaar aan ieder.

Het is dus belangrijk dat schuldeisers op de hoogte proberen te blijven van de financiële toestand van een schuldenaar én alle geruchten omtrent nakende faillissementen of faillissementen grondig controleren of laten controleren door opzoekingen te doen in het Belgisch staatsblad.

De curator zal in principe aan de hem gekende schuldeisers schriftelijk verzoeken een schuldvordering in te dienen. Ook dit is uiteraard niet sluitend aangezien curatoren vaak geconfronteerd worden met onvolledige boekhouding of gebrekkige administratieve gegevens, zodat niet steeds alle schuldeisers aan de curator gekend zijn.

De termijn om een schuldvordering in te dienen bedraagt dertig dagen.

Na verstrekking van deze eerste termijn kan evenwel nog steeds een schuldvordering worden ingediend. Ingeval echter de curator reeds uitbetalingen zou hebben uitgevoerd vóór de effectieve datum van uw aangifte, dan zal uw recht tot terugbetaling beperkt zijn tot de opbrengst van het nog niet verdeelde actief. Er op tijd bij zijn is dus vaak de boodschap.

Daarenboven dient er rekening mee te houden dat het recht om een schuldvordering in te dienen in elk geval verjaart de laatste één jaar na het vonnis van faillietverklaring.

Al dan niet uitbetaling vanuit het faillissement door te curator:

Na aanvaarding of gedwongen opname van schuldvordering, zal de curator, bij voldoende gerealiseerd actief, overgaan tot al dan niet proportionele uitbetaling van de schuldeiser.

Heeft U nog vragen over de aangifte van een schuldvordering in een faillissement of de faillissementsvoorwaarden zelf, enz., of wenst U een advies in een concrete situatie, of bent U op zoek naar bijstand bij het indienen van een schuldvordering in een faillissement, aarzel dan niet om onze specialisten te contacteren.

dotted_texture