08/06/11

Concurrentieel beheer huwelijksvermogen gaat niet op in het kader van het vernieuwde Appartementsrecht.

In het kader van de nieuwe wet op de mede – eigendom, heeft de wetgever voorzien in een vernieuwde regeling voor wat betreft het scenario waarin verschillende personen eigendomsaanspraken kunnen maken op één eigendom.

Zelfs indien het eigendomsrecht over een kavel verdeeld is over echtgenoten, dienen zij bij de syndicus kenbaar te maken op welke wijze zij bij het stemmen rechtsgeldig vertegenwoordigd zullen zijn.

Dit betreft dan ook een uitzondering op de algemene regel van concurrentieel beheer van de gemeenschappelijke goederen !

Om te weten wat een echtgenoot wel of niet alleen kan binnen het wettelijk huwelijksvermogensstelsel, gelden immers gangbaar volgende regels:

Ten eerste moet het concurrentieel beheer van de gemeenschappelijke goederen gebeuren in het belang van de gemeenschap (art. 1415 B.W.)

Ten tweede kan elke echtgenoot deze bestuursbevoegdheden alleen uitoefenen (art. 1416 B.W.)

Ten derde moet elke echtgenoot de bestuurshandelingen van de andere eerbiedigen (art. 1416 B.W.)

Ten vierde moet elke echtgenoot die persoonlijk voordeel heeft getrokken uit het gemeenschappelijk vermogen, dit vergoeden (art.1432 B.W.)

Ten vijfde moet een echtgenoot de schade vergoeden die hij heeft berokkend doordat hij alleen een handeling heeft gesteld die beide echtgenoten moesten stellen (art. 1433 B.W.)( zelfs indien de nietigheid van die handeling niet is gevraagd of verkregen)

Ten zesde regelt art. 1422 B.W. de nietigverklaring van navolgende handelingen die echtgenoten samen hadden moeten uitoefenen maar toch slechts door één van hen werden verricht:

- art. 1417 B.W.:de echtgenoot die een beroep uitoefent verricht alle handelingen alleen; wanneer beiden eenzelfde beroep uitoefenen dienen ze gezamenlijk te handelen

- art. 1418 B.W.:men dient gezamenlijk te handelen voor aankoop of verkoop van een onroerend goed, het verwerven van een handelszaak of de vervreemding ervan, het aangaan of beëindigen van een huurcontract van meer dan 9 jaar, een hypothecaire schuldvordering overdragen of in pand geven, de verkoopprijs in ontvangst nemen van een onroerend goed, opheffing te verlenen voor hypothecaire inschrijvingen, een gezamenlijk legaat of schenking aanvaarden, een lening aangaan, een consumentenkrediet sluiten (tenzij dit noodzakelijk is voor de huishouding op de opvoeding van de kinderen)

- art. 1419 B.W.: het gemeenschappelijk vermogen wegschenken

In deze gevallen is er een vervaltermijn van één jaar voor de nietigverklaring.

Zoals gezegd gaat een en ander niet op in het kader van Appartementsmede-eigendom.

dotted_texture