04/02/21

Einde moratorium op faillissementen

In onze e-flash van 8 januari 2021 informeerden wij u dat er (opnieuw) een automatisch moratorium van kracht was om Belgische ondernemingen te beschermen tegen betalingsmoeilijkheden als gevolg van de genomen corona-maatregelen. 

Dit moratorium voor beslagen en faillissement was van kracht tot 31 januari 2021, maar werd – enigszins tegen de verwachtingen in – niet verlengd. Bijgevolg kunnen Belgische ondernemingen vandaag opnieuw in faillissement worden gedagvaard of geconfronteerd te worden met een beslag op hun activa.

Volgens een marktstudie uitgevoerd door Graydon voor het VBO in september 2020, loopt bijna 25 % van de ondernemingen het risico failliet te gaan mede als gevolg van de coronacrisis en de in het kader hiervan genomen maatregelen. Het verrast aldus niet dat er kritiek wordt geuit op de beslissing om het moratorium niet te verlengen.

Wel is er een wijziging van het insolventierecht in de maak, m.n. wat de procedure van gerechtelijke reorganisatie betreft. Reeds op 10 juni 2020 werd een wetsvoorstel ingediend dat als doel heeft om de toegang tot de procedure van gerechtelijke reorganisatie te vergemakkelijken, in het bijzonder voor de KMO’s. De indieners van het wetsvoorstel anticiperen immers dat een groot aantal ondernemingen hun toevlucht zullen zoeken tot deze procedure teneinde zich te beschermen tegen de economische gevolgen van de COVID-19 pandemie. Dit lijkt ons niet onterecht. De procedure gerechtelijke reorganisatie (voorheen WCO) biedt effectief perspectief voor ondernemingen die in financieel zwaar weer verkeren.  

Het wetvoorstel voorziet in een vereenvoudiging van de procedure door o.a. een versoepeling van de vormvereisten en toekenningsvoorwaarden, een uitbreiding van de mogelijkheid tot aanstelling van een gerechtsmandataris, een toekenning van betalingsfaciliteiten bij wijze van voorlopige maatregel (inclusief voor nieuwe schulden die opeisbaar zijn geworden tijdens de procedure) en een uitbreiding van de werking van een minnelijk akkoord.

Het wetsvoorstel werd nog niet aangenomen. Als streefdatum voor de goedkeuring ervan wordt maart 2021 naar voren geschoven. Wij volgen de ontwikkelingen hieromtrent voor u op.

dotted_texture