10/04/18

Tip 3 - Houd rekening met de nieuwe taks op effecten!

De nieuwe effectentaks is sinds 10 maart jl. van kracht. Als u effecten op een rekening aanhoudt met een waarde vanaf 500.000 EUR, is 0,15% taks verschuldigd.

De taks treft particulieren die effecten met een waarde van tenminste 500.000 EUR aanhouden op een effectenrekening. Als u een gemeenschappel ke effectenrekening aanhoudt met uw echtgenote mag de waarde oplopen tot 999.999 EUR. De drempel geldt per echtgenoot.

De drempelwaarde is een gemiddelde jaarwaarde. De waarden op
31 december, 31 maart, 30 juni en 30 september worden opgeteld en gedeeld door 4. Dit eerste jaar worden de waarden op 31 maart, 30 juni en 30 september opgeteld, en gedeeld door 3.

Stel dat u met uw echtgenote voor 1.800.000 EUR effecten op een gemeenschappel ke effectenrekening aanhoudt. Als u zowel aan uw zoon als aan uw dochter 450.000 EUR aan effecten schenkt, is niemand effectentaks verschuldigd.

U en uw echtgenote verm den ook de effectentaks door de rekening in
blote eigendom te schenken aan uw zoon en dochter, met voorbehoud van vruchtgebruik. De rekening kr gt 4 titularissen die ieder vermoed worden voor 1/4e deel eigenaar te z n. Een andere waarde van het vruchtgebruik mag worden bewezen.

Als u niet kan of wil schenken, kan u de taks met een planningsinstrument ontw ken. In het nieuws is dat er reeds 3 procedures voor het Grondwettel k Hof op stapel staan om de taks te laten vernietigen wegens discriminatie!

Wij helpen u graag verder met uw ‘taks’-planning!

TIP 3 - Kernpunten

-  De nieuwe effectentaks treft rekeningen vanaf 500.000 EUR.

-  Door schenkingen kan u de effectentaks ontwijken.

-  Ook met andere planningsinstrumenten wordt de effectentaks vermeden.

dotted_texture