06/11/17

Dag van de bedrijfsjurist - 9/11/ 2017: bedrijfsjuristen voorbereid op de omwenteling van het economisch recht

Op 9 november 2017 organiseert het Instituut voor bedrijfsjuristen de jaarlijkse Dag van de bedrijfsjurist. Dit jaar luidt de titel “Het economisch recht in beweging”.

2017 is een grand cru jaar voor het Belgisch economisch recht. De omzetting van Europees recht in nationale wetgeving en een grondige herziening van het Belgisch economisch recht worden in een sneltreinvaart aan het parlement voorgelegd.

De Minister van Justitie heeft bij zijn wetgevende werkzaamheden beroep gedaan op juristen die met hun twee voeten in de praktijk staan. We mogen dus verhopen dat al deze vernieuwing ook verbetering impliceert.

De verwevenheid tussen het economisch recht en het bedrijfsleven is bijzonder groot en de invloed ervan is derhalve ook voor de bedrijfsjurist een dagelijkse zorg. Het opnemen van een proactieve rol is in deze van uitermate groot belang. Het gaat daarbij niet alleen over het interpreteren van de wetteksten en het verlenen van ondersteuning in het implementatie proces. Het gaat veel verder dan dat: samen met de verschillende actoren in het proces, waar het mogelijk is, mee vormgeven aan deze wijzigingen. Meer dan academici en advocaten staan bedrijfsjuristen met hun hele zijn in het bedrijfsleven en kunnen perfect aangeven wat werkt en wat niet werkt”, aldus Saskia Mermans, Voorzitter van het IBJ. Hopelijk wordt er eindelijk naar hen geluisterd en wordt er gedacht in het algemeen belang en niet in dat van één of andere beroepsgroep.

Ludo Deklerck, Directeur-Generaal van het IBJ vult aan: “We zetten 100% in op dienstverlening aan onze leden. Hen helpen met het verwerken van deze nieuwe wetgeving is onze prioriteit. Daarenboven gebruiken we hun knowhow en feedback om te wegen op de besluitvorming en om binnen een gezond klimaat waar constructief wordt samengewerkt tussen alle actoren te komen tot een kwaliteitsvolle en werkbare wetgeving”.

Bedrijfsjuristen staan niet aan de zijlijn, ze staan midden de actie, van de genese van de wet tot de correcte uitvoering ervan.

Contacteer voor meer informatie:
Ludo Deklerck
Directeur-Generaal IBJ
Stuiversstraat 8 – 1000 Brussel
+32 2 500 03 20

____________________

Het Instituut voor bedrijfsjuristen
Het federale Instituut voor bedrijfsjuristen, opgericht bij wet van 1 maart 2000, is de beroepsorde voor bedrijfsjuristen. Het IBJ telt vandaag 2018 leden waarvan 58% vrouwen en 42% mannen, 60% Nederlandstaligen en 40% Franstaligen uit 756 ondernemingen, uit alle economische, sociale, administratieve en wetenschappelijke sectoren, van KMO tot multinational.

Het IBJ biedt zijn leden een specifiek opleidingsaanbod op maat en waakt over de naleving van de deontologische code en de onafhankelijkheid van zijn leden en het respect door derden van de vertrouwelijkheid van het werk van zijn leden.

dotted_texture