30/01/17

Nieuwjaarstoespraak Orde van Vlaamse Balies: Voorzitter pleit voor meer moed

Dominique Matthys, voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies die alle Vlaamse advocaten groepeert, vraagt in zijn nieuwjaarstoespraak om moed op te brengen voor 2017.

Moed is voor hem op twee vlakken noodzakelijk.

Allereerst vraagt hij de advocaten om zich niet te laten verleiden om te reageren met reflexen ingegeven door angst, ingegeven door de talrijke indrukwekkende gebeurtenissen in 2016. Voorzitter Matthys: “Te weinig beseffen wij, juristen en in het bijzonder advocaten, dat we in die hoedanigheid een levensgrote maatschappelijke rol te vervullen hebben. We moeten ons verzetten tegen angstreflexen die zich vertalen in wetten en regels die onze democratische waarden op de helling zetten. Laten wij dat ook in 2017 doen. Verzet u tegen alle maatregelen, initiatieven en zelfs ideeën die om redenen van – overigens valse – veiligheid de waarden van de rechtsstaat in het gedrang brengen.”

Vervolgens spoort hij de advocaten aan om moedig de toekomstige hervormingen van het advocatenberoep te ondersteunen en dus de middelen aan te reiken om het beroep voor die uitdagingen klaar te stomen. De advocatenbarometer van 2013 toonde aan dat 3000 advocaten niet naar behoren kunnen leven van hun werk. Daarom wil de OVB de toegang tot het beroep grondig hervormen om de allerbesten te kunnen selecteren. Daarnaast werkt de OVB aan de invoering van een kwaliteitscontrole en zal ze de wenselijkheid om een ereloontarificatie uit te bouwen, voorleggen aan haar algemene vergadering. Voorzitter Matthys pleit er ook voor om te werken aan een strengere tuchtrechtspraak, in het belang van de intrinsieke kwaliteit van het beroep. Belangrijk sluitstuk is de digitalisering van de werkprocessen. Voorzitter Matthys: “Het digitale hoofdstuk mag niet mislukken en daar zijn geld en snelle schakeling voor nodig.”

___________

Op het einde van de nieuwjaarstoespraak wordt de Persprijs Orde van Vlaamse Balies 2017 uitgereikt. Meer info: https://www.advocaat.be/nieuws-en-standpunten/persprijs

dotted_texture