05/12/16

Orde van Vlaamse Balies viert 15-jarig bestaan met boekvoorstelling

De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, viert op 6 december samen met de Ordre des barreaux francophones et germanophone haar 15-jarig bestaan met de boekvoorstelling over de communautaire Ordes.

Voorzitter Dominique Matthys, zelf vierde voorzitter van de OVB, is er nog altijd van overtuigd dat de opheffing van de Nationale Orde van Advocaten door de wet van 4 juli 2001 de juiste beslissing is geweest. “Zeker nu we merken dat de uitoefening van het beroep van advocaat in een niet te stelpen stroomversnelling is terechtgekomen. Zonder communautaire Ordes zou de advocatuur nooit adequaat hebben kunnen inspelen op die ingrijpende evoluties.” Dominique Matthys doelt hierbij onder andere op de uitbouw van een volwaardige raad van bestuur, een grotere eensgezindheid over tal van aspecten, een andere stemprocedure, geen taalproblemen.

De Orde van Vlaamse Balies is erin geslaagd om te wegen op de wetgeving in alle domeinen van het recht waarbij de belangen van advocaat of rechtzoekende betrokken zijn. En dat was niet anders bij de OBFG.

Volgens voorzitter Matthys is de toekomst van het beroep een grote uitdaging omdat via het internet juridische diensten in allerlei vormen en aan de meest uiteenlopende prijzen worden aangeboden: “De afnemer van die diensten wil snel, goedkoop, doeltreffend en correct worden bijgestaan en maakt al lang niet meer de overweging dat de bijstand van een advocaat de enige waarborg is voor de beantwoording aan zijn verwachtingen.”

Dankzij zijn kernwaarden heeft de advocaat een unieke positie in de samenleving: hij is onafhankelijk, beschikt over een beroepsgeheim, treedt partijdig op en heeft een verbod om cliënten met tegenstrijdige belangen te aanvaarden.

Daarnaast is er werk aan de winkel om de interne baliestructuren op een nieuwe leest te schoeien zodat die beter en efficiënter kunnen inspelen op de grote uitdagingen waarvoor de advocatuur staat. Voorzitter Matthys roept op tot verantwoordelijke en vooruitstrevende beslissingen.

D. Matthys en J.P. Buyle (eds.), #Advocaat-Avocat, Larcier 2016, 350 p.

dotted_texture