18/09/15

Nieuw dossier Indicator Tips & Advies: "Werken met een managementvennootschap"

Managementvennootschap blijft nog steeds brandend actueel

België blijft één van de duurste landen binnen de Europese Unie op vlak van belastingen en daarom is het voor het steeds groeiend aantal zelfstandigen meer dan ooit nuttig te bekijken of het zinvol is om hun activiteit uit te oefenen via een vennootschap.

Nu werden de voordelen van de managementvennootschap door diverse belastinghervormingen zwaar op de helling gezet.

Di Rupo I maakte bedrijfswagen en woning duurder en ook de belasting op dividenduitkeringen werden met 10% verhoogd. Michel I lijkt dezelfde weg in te slaan door het doen sneuvelen van de liquidatiebelasting van 10% en het onderwerpen van de bestuurdersvennootschap aan BTW.

Maar er zijn ook lichtpunten aan de horizon. Er bestaat opnieuw een verlaagd tarief roerende voorheffing (de nieuwe VVPR-bis regering, sedert 1/07/13) en sinds 2014 is het mogelijk om liquidatiereserves uit te keren tegen een tarief van 10%. Beide maatregelen werden weliswaar is een nieuw kleedje gestoken en zijn enkel weggelegd voor de KMO-vennootschap.

De vraag naar de toekomst van de managementvennootschap is met al deze wijzigingen meer dan ooit aan de orde. Is het dan vandaag nog zinvol om verder actief te zijn met een (management)vennootschap of er een nieuwe op te richten?

Frederik De Roo, Tax Partner bij BDO, schreef een bijzonder volledig boek dat eind deze maand in de rekken ligt. “Werken met een managementvennootschap”.

In dit boek worden de voor en nadelen van werken met of zonder vennootschap uitvoerig toegelicht. Ook de overgang van eenmanszaak naar vennootschap en de transfer van de vennootschap naar de volgende generatie komen aan bod.

Eerder verscheen van dezelfde auteur: “ De vennootschap liquideren, zijn er betere alternatieven?” Daarin wordt dieper ingegaan over het al dan niet liquideren van een managementvennootschap waarin vaak veel liquide middelen of beleggingen aanwezig zijn en meestal ook vastgoed. Een brandend actuele vraag in het licht van de vergrijzing van onze samenleving die betekent dat de komende 10 jaren veel zelfstandigen met vennootschap de keuze zullen moeten maken om de vennootschap te liquideren dan wel aan te houden en ze voor andere doeleinden te gebruiken.

Geïnteresseerden kunnen het boek aankopen via BDO (85 EUR + btw). Hiervoor kunt u rechtstreeks contact opnemen met de auteur (frederik.deroo@bdo.be).

dotted_texture