21/01/22

Het IBJ verkiest een nieuwe Raad en Voorzitter

ELS STEEN, BEDRIJFSJURIST BIJ AHOLD DELHAIZE (CLO EUROPE & INDONESIA) VOLGT MARC BEYENS, BEDRIJFSJURIST BIJ ENGIE (GENERAL COUNSEL ENERGY BELUX) OP.


Els Steen werd verkozen als nieuwe Voorzitter van het Instituut voor bedrijfsjuriste (IBJ) door de recent vernieuwde Raad waarin twintig raadsleden voor een termijn van 3 jaar (2022-2024) zetelen. De kersverse Voorzitter wil er met de Raad over waken dat het beroep van bedrijfsjurist de zichtbaarheid, waardering en respect krijgt dat het verdient.

Els Steen zal, als opvolger van Marc Beyens, de nieuw samengestelde Raad van het IBJ voorzitten. Deze Raad weerspiegelt de diversiteit van het beroep en het Instituut met 20 bedrijfsjuristen uit verschillende sectoren, elk met hun eigen unieke ervaring. Hun verkiezing toont aan hoe veelzijdig en dynamisch het beroep is, waarbij een hoog aanpassingsvermogen cruciaal is om succesvol te zijn in het vak en gepaste impact te hebben binnen de onderneming en de maatschappij. Hun verkiezing toont ook de ambitie om verder bruggen te slaan tussen de politieke en academische wereld en naar andere (internationale) beroepsorganisaties om de zichtbaarheid van het beroep te versterken.

Els Steen startte haar carrière aan de Antwerpse balie. Vervolgens ging ze in 2004 als bedrijfsjurist aan de slag bij Delhaize Groep waar ze het reilen en zeilen van deze snel veranderende sector leerde kennen. Op juridisch vlak bouwde ze een rijke all-round ervaring op, omringd door een team van bedrijfsjuristen. In 2012 werd ze Vice-President Legal Affairs bij Delhaize Belgium en stapte vervolgens in 2016 over naar Ahold Delhaize waar ze momenteel, sinds 2021, de functie van CLO (Chief Legal Officer) Europa en Indonesië op zich neemt.

Tijdens het vorige mandaat van de Raad van het IBJ nam Els Steen binnen het Uitvoerend Comité (ExCo) de functie van Ondervoorzitter op. Ze is ook lid van het Uitvoerend Comité van de European Company Lawyers’ Association (ECLA).

Ik dank Marc Beyens en de uittredende Raadsleden hartelijk voor hun positieve gedrevenheid die belangrijke verwezenlijkingen tijdens hun mandaat mogelijk maakte. Zo ging het IBJ de voorbije drie jaar door een belangrijk transformatietraject en werd het Instituut gemoderniseerd. Verder bouwend op deze evolutie is het mijn ambitie om er samen met de gedreven Raad van doorwinterde CLO’s, jong talent, solo bedrijfsjuristen en gefocuste experts over te waken dat het beroep van bedrijfsjurist de erkenning, waardering en respect krijgt dat het verdient. Ik wil mij de komende drie jaar vooral buigen over de rol en impact van de bedrijfsjurist in de onderneming en het versterkte engagement naar universiteiten en de leden centraal stellen. Wat ik hierbij belangrijk en leerrijk vind, is een lijn te mogen vormen met geëngageerde collega’s in de Raad, in de commissies en met het IBJ-team. Ieder met weinig tijd misschien, maar geconnecteerd, efficiënt en vooral met plezier”, aldus Els Steen.

“Het moment is aangebroken om de fakkel over te dragen aan Els Steen en de nieuwe Raad. Ik ben ervan overtuigd dat Els en haar team krachtdadig de belangen van ons beroep en de maatschappelijke rol van de bedrijfsjurist verder zullen verdedigen. Ik wens tot slot alle leden, de vorige Raad en het IBJ-team van harte te danken voor de onvergetelijke rijke ervaring die ik als Voorzitter mocht opdoen”, besluit Marc Beyens.

OVER DE NIEUWE RAAD VAN HET IBJ

De 20 als raadslid verkozen bedrijfsjuristen zijn: Filip Beyers (Proviron), Véronique Boveroux (ULiège), Christine Declercq (Synegrid), Pierre-François Delneste (Proximus), Nicolas Istas (Novartis), Julie Loffet (Sogepa), Delphine Melkebeke (Puratos), Els Ponnet (BNP Paribas Fortis), Sybille Pringot (Engie), Cristina Rossi (Coca-Cola Services), Donovan Sheppard (Carrier), Els Steen (Ahold Delhaize), Fanny Storms (Mithra Pharmaceuticals), Tatyana Thys (Proximus), Dominique Trimpont (ING Belgium), Emma Van Campenhoudt (CEPANI), Herman Van Hecke (KBC Groep), Hugo Vanneuville (ISS Facility Services BeLux), Ellen Vantomme (Postitive Thinking Company) en Sarah Wijns (Terumo).

De nieuwe Ondervoorzitters van het IBJ zijn Nicolas Istas en Herman Van Hecke. De Secretarissen zijn Donovan Sheppard  en Sarah Wijns. De Penningmeester is Hugo Vanneuville. Deze 5 personen vormen samen met de Voorzitter het Uitvoerend Comité (ExCo).

dotted_texture