14/05/21

Orde van Vlaamse Balies dient een klacht in bij het Comité P over afluisteren advocaten

Orde van Vlaamse Balies (OVB) is ontstemd en interpelleert Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden over het nieuws dat de politie mogelijk vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en hun cliënten afluisterde.

“De Orde van Vlaamse Balies eist van de minister, van het parket en van het Comité P een onderzoek tot op het bot van deze schandelijke praktijk. Gesprekken afluisteren tussen een advocaat en zijn/haar cliënt is ontoelaatbaar.” stelt Peter Callens, de voorzitter van de OVB. “Ik dring er bij de minister ook op aan dat zij nagaat of dergelijke onaanvaardbare mistoestanden zich ook voordoen in andere politiezones, zodat daar meteen paal en perk kan aan worden gesteld. De OVB heeft alvast bij het Comité P een klacht ingediend tegen de politiezone in kwestie.”



Oost-Vlaamse politiezone neemt een loopje met de fundamenten van de rechtsstaat

Beeld het u even in. U bent opgepakt voor verhoor en u denkt dat u uw verhaal in volle vertrouwen, onder vier ogen, kan bespreken met uw advocaat, maar in het aangrenzende lokaal krijgen de politiemensen via een constante opnamestream te horen wat u te zeggen heeft. Dat is een manifeste schending van het recht op een eerlijk proces en het recht op de bescherming van het privéleven, maar het blijkt een praktijk te zijn die meer dan een jaar lang op zijn minst gedoogd werd in de politiezone Erpe-Mere/Lede.

De Salduz-bis wet van 21 november 2016 waarborgt dat iedere verdachte recht heeft om voor een verhoor door de politie een vertrouwelijk overleg te hebben met een advocaat en zich daarna door hem of haar kan laten bijstaan tijdens het verhoor. Meer zelfs, nog voor de ondervraging begint moet er aan de ondervraagde expliciet worden gezegd dat hij of zij recht heeft op een overleg met een advocaat. Er moet zelfs worden bij vermeld dat dat overleg volledig vertrouwelijk is.

De aanwezigheid van opnameapparatuur op zich vormt uiteraard geen enkel probleem. De procureur des Konings en de onderzoeksrechter kunnen de audiovisuele opname van een verhoor bevelen. Bij het verhoor van minderjarige slachtoffers van zedendelicten is dat zelfs de regel. De Orde van Vlaamse Balies heeft het plan van de wetgever om dit systeem uit te breiden naar alle slachtoffers van seksueel geweld, onlangs zelfs nog positief onthaald. 

Maar er mag natuurlijk geen misbruik worden gemaakt van deze opnameapparatuur. Ook het louter gebruik van de verkeerde technische instellingen waardoor meeluisteren mogelijk werd is totaal onaanvaardbaar. Zelfs als onderzoek zou uitwijzen dat er geen kwaad opzet in het spel is en er alleen sprake is van onwetendheid of nalatigheid dan nog zijn de bevindingen in het rapport van het Controleorgaan op de Politionele Informatie (COC) gewoonweg vernietigend.

De Orde van Vlaamse Balies protesteert met klem tegen wat er gebeurd lijkt te zijn in de politiezone Erpe-Mere Lede.

Namens de OVB heeft voorzitter Peter Callens dit aangekaart bij de Minister van Binnenlandse Zaken en een klacht ingediend bij het Comité P. De OVB vraagt de minister en het parket om te onderzoeken of dergelijke onwettige praktijken zich ook voordoen in andere politiezones zodat daar meteen paal en perk aan kan worden gesteld.

dotted_texture