29/07/15

Nieuwe vacatures gerechtspersoneel, en wat met de benoemingen van magistraten?

De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, is verheugd over de publicatie in het Belgisch Staatsblad van 444 vacatures voor gerechtspersoneel. De OVB luidde, samen met AVOCATS.BE, magistraten en ander gerechtspersoneel, al langer de alarmbel en verwelkomt deze inspanningen van minister Koen Geens dan ook met open armen.

Tegelijkertijd benadrukt de OVB echter dat er bij de magistratuur nog steeds een lacune is in de invulling van de wettelijke kaders. Ze dringt er in elk geval op aan dat een einde wordt gemaakt aan de inzet van advocaten als plaatsvervangende rechters.

In haar verkiezingsmemorandum van 2014 blijft de OVB zich “nadrukkelijk kanten tegen de structurele inzet van advocaten als plaatsvervangende rechters. Een betere benutting van het beschikbare magistratenkorps kan de gerechtelijke achterstand oplossen. […] De advocaat is bij uitstek partijdig en dient niet om te verwachten afwezigheden of laattijdige opvullingen van het wettelijk kader op te vangen.”

De OVB vertrouwt erop dat de minister de nodige maatregelen zal nemen in zijn aangekondigde derde potpourriwet, waarmee hij zijn Justitieplan uitvoert.

Verder hoopt de OVB dat de minister ook een ernstige inspanning zal doen om de achterstand in de betaling van tolken, gerechtelijke deskundigen en andere dienstverleners snel op te lossen.

dotted_texture