12/05/15

Legal Awards 2015 - nabeschouwing door het IBJ

Tijdens de uitreiking van de 10e Trends Legal Awards werd Marleen Vandendriessche van Brussels Airport Company samen met haar juridisch team verkozen tot meest innoverende in-house juridisch departement. De andere genomineerden voor deze prestigieuze prijs waren: Nicolas Van der Maren van Entsog, Suzy Denys van Redevco en Aline De Walsche van CHR Mons-Hainaut. Uit de dossiers van de genomineerden blijkt opnieuw het groeiend strategisch belang van de bedrijfsjurist als manager van juridische risico's in de onderneming. Complexe en meer regelgeving en de enorm snel veranderende bedrijfsomgeving gedreven door innovatie en snelle verandering maken de rol van bedrijfsjurist steeds belangrijker.

"Er was een tijd waarin elk departement en elk persoon zijn eigen juridische problemen oploste en waarin er voor de moeilijkere kwesties een externe consultant werd geraadpleegd. Deze manier van werken ligt echter ver achter ons", zegt Aline De Walsche van CHR Mons-Hainaut. "De bedrijfsjurist wordt niet alleen vaker geconsulteerd, hij wordt ook veel sneller geconsulteerd", vult Marleen Vandendriessche van Brussels Airport Company aan. Hij wordt gevraagd om te participeren aan de uitwerking van een project en niet langer enkel om een eindproject juridisch te evalueren. De wettelijke context, zowel in België als op Europees en internationaal vlak, wordt steeds ingewikkelder, waardoor het van groot belang is om bedrijfsjuristen nauwer te betrekken bij de strategische en bedrijfskritische beslissingen. Ze krijgen daarom vaker een plaats in het management team en mogen mee beslissen op directieniveau.


Professionaliseringstrend

Het groeiende strategisch belang is de hefboom voor professionalisering van het bedrijfsjuridische departement, legt Marleen Vandendriessche van Brussels Airport Company uit. In het bedrijfsleven gaat alles steeds sneller en dus wordt van de bedrijfsjuristen ook verwacht dat ze kort op de bal spelen en vrijwel onmiddellijk adviezen formuleren. Dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit. Daarom is het belangrijk dat de bedrijfsjurist naast het strikt juridische een breder perspectief ontwikkelt waardoor hij zaken die op het eerste zicht niet lijken te passen binnen de juridische structuur naadloos integreert in de werking van het juridische departement. Dit wil ook zeggen dat een bedrijfsjurist naar buiten moet komen en contacten moet leggen met mede-juristen en moet werken aan een breed netwerk binnen zijn sector. "De netwerkmogelijkheden, kennisdeling en opleidingen die het Instituut voor bedrijfsjuristen aanbiedt kaderen perfect in de groeiende professionalisering van ons beroep" aldus Suzy Denys van Redevco.
Innoveren is voor de bedrijfsjurist dagelijkse kost
Innoveren is voor een bedrijfsjurist dagelijkse bezigheid zegt Nicolas Van der Maren van Entsog. Hij moet creatief en innovatief zijn bij het vinden van oplossingen voor het bedrijf. Dit impliceert een kritische geest, een open geest en een goede kennis van het recht. Het legal team is een "laboratorium voor ideeën" waar innovatieve oplossingen ontwikkeld worden.
Juristen werken met wetten en rechtspraak die vaak al decennia of zelfs eeuwen oud zijn. Zijn adviezen moeten goed doordacht zijn, gebaseerd op de regels en jurisprudentie met het oog op de lange termijn. Dit staat soms haaks op de dynamiek van het bedrijfsleven waar alles snel en kort op de bal moet worden gespeeld om geen opportuniteiten te verliezen en risico's kordaat aan te pakken. "De kunst van de bedrijfsjurist bestaat erin om binnen het
bestaand en dikwijls rigide en complexe juridisch kader procedures te ontwikkelen en contracten op te stellen die verandering toelaten en de oplossingen juridisch betonneert" aldus Aline De Walsche van CHR Mons-Hainaut.


Adviseren zonder vrees

"De complexiteit en de technische aard van de wetgeving maakt juridische adviezen onontbeerlijk. De bedrijfsjurist moet zijn expertise voortdurend verfijnen en uitbreiden. Om dit in alle gewetensrust te kunnen doen is onafhankelijkheid van adviezen niet alleen noodzakelijk maar ook bevorderlijk voor het bedrijfsleven en de economie" zegt Nicolas Van der Maren van Entsog.
De wet die in 2000 het beroep van bedrijfsjurist erkende en het Instituut voor bedrijfsjuristen oprichtte biedt bedrijfsjuristen het noodzakelijk kader om in volle onafhankelijkheid de juridische belangen van hun werkgever te behartigen. Dit is belangrijk omdat een bedrijfsjurist de juiste balans moet vinden tussen enerzijds strategisch meedenken en anderzijds zijn objectiviteit te allen tijde moet bewaren. En hier ligt een van de markantste eigenheden van een bedrijfsjurist: als belangrijke schakel van de onderneming, moet hij juist die extra stap naar onafhankelijk advies zetten om alle mogelijke scenario's en risico's in kaart te brengen. Hij of zij werkt mee aan een concrete oplossing en blijft later ook geconfronteerd met de effectieve uitwerking daarvan. "Daarom is de vertrouwelijkheid van het advies van een bedrijfsjurist van groot belang" beaamt Marleen Vandendriessche van Brussels Airport Company. "Hij of zij moet onbelemmerd kunnen adviseren, zonder de vrees dat dit advies naderhand in beslag genomen kan worden en tegen het bedrijf gebruikt kan worden."


Passie

Bedrijfsjuristen zijn business partners die de strategie en de objectieven van hun bedrijf ondersteunen maar ook gatekeepers die op preventieve wijze de naleving van de wet bevorderen. "Als advocaat frustreerde het me dat ik steeds achter de feiten aanliep, als bedrijfsjurist word ik van bij de conceptie betrokken en dat passioneert me enorm aan ons beroep" besluit Suzy Denys van Redevco.


Anne De Wolf, Directeur-generaal van het Instituut voor bedrijfsjuristen en medeorganisator van de Trends Legal Awards was opgetogen met deze jubileumeditie "het niveau van alle kandidaten was indrukwekkend en dit niettegenstaande de verscheidenheid in sector en achtergrond". Volgens de jury onderscheidde Marleen Vandendriessche van Brussels Airport Company en haar team zich door op de meest doortastende wijze vernieuwing van de juridische dienst in te zetten als schakel bij het realiseren van bedrijfsobjectieven. De jury benadrukte ook de professionele aanpak van het legal team, waarbij het jaarlijks een missie en visie definieert en de strategische acties vastlegt om deze visie te realiseren en zo bij te dragen tot het uitvoeren van de bedrijfsstrategie van Brussels Airport Company.

dotted_texture