16/04/15

Afspraken tussen concurrenten : een mededingingsrechtelijk mijnenveld

Bij het prestigieuze Oxford University Press verschijnt deze maand het boek "Horizontal Agreements and Cartels in EU Competition Lawdat zich integraal toespitst op overeenkomsten en afspraken tussen concurrenten. Dit type van praktijken wordt met argusogen bekeken in het mededingingsrecht. Voor de zwaarste inbreuken, de zogeheten kartels, kunnen de boetes al snel tot in de tientallen en zelfs honderden miljoenen oplopen. Ook tal van Belgische ondernemingen zijn reeds in aanvaring gekomen met de spelregels van het mededingingsrecht en hebben forse boetes neergeteld.

Het pas verschenen boek wordt gecoördineerd door Frank Wijckmans en Filip Tuytschaever, beiden vennoten van het gespecialiseerde advocatenkantoor contrast. Naast hun eigen bijdragen hebben deze advocaten een imposante groep practici (zowel uit de advocatuur, als de Europese en nationale mededingingsinstanties) weten te verzamelen om een praktijkgerichte, doch tevens diepgaande bijdrage te leveren. Met auteurs uit België, Duitsland, Engeland, Nederland, Spanje en de VS gaat het werkelijk om een internationaal werk.

Het gehanteerde concept is overigens vrij uniek. Voor ieder thema wordt een topspecialist uit de binnen- of buitenlandse advocatuur in tandem geplaatst met een vooraanstaand Europees of nationaal ambtenaar. Ieder van hen geeft zijn of haar visie op de pijnpunten uit de praktijk en vertaalt die visie in een reeks concrete aanbevelingen. Moeilijke vragen worden niet geschuwd en de strakke coördinatie van het boek maakt dat de auteurs “to the point” standpunt innemen. Deze aanpak zorgt ervoor dat het boek niet alleen als researchinstrument, maar tevens als adviesbron voor de concrete praktijk kan dienen.

Het boek komt perfect op tijd en zal hopelijk een bijdrage leveren om de ondernemingen veilig door het mijnenveld van het mededingingsrecht te loodsen. Na haar voorgangers Kroes en Almunia gebruikt immers ook de kersverse Deense Mededingingscommissaris Vestager gespierde taal als het kartelthema wordt aangesneden. Op een versoepeling van het beleid mag dan ook niet gerekend worden. Daarbij komt nog dat, naast de Europese Commissie, intussen ook de nationale mededingingsautoriteiten zich ten volle in de strijd tegen kartels hebben geworpen. Hoewel het nieuw gepubliceerde boek misschien niet op het nachtkastje thuishoort, wordt het door de ondernemingswereld dus toch best binnen handbereik gehouden. Voorkomen is immers beter dan genezen. 

Kerngegevens

Titel: Horizontal Agreements and Cartels in EU Competition Law

Datum publicatie: April 2015 Aantal bladzijden: 512

Uitgever: Oxford University Press (http://ukcatalogue.oup.com/product/9780199698202.do)

Editoren/auteurs: Frank Wijckmans en Filip Tuytschaever (contrast European & Business Law)

Andere auteurs:

Experten uit de publieke sector:

Pablo Amador Sánchez, André Bouquet, Aleksandra Boutin, Eddy De Smijter, Manuel Kellerbauer, Xavier Lewis, Maria Moustakali, Jan Nuijten, Felix Ronkes Agerbeek, Ralf Sauer

Experten uit de private sector:

Dirk Arts, Tristan Baumé, Jan Bocken, Thomas De Meese, Pablo Faura Enriquez, Hans Gilliams, Konstantin Jörgens, Ros Kellaway, Stephanie Pautke, Tiffany Rider, Ángel Valdés Burgui, Ingrid Vandenborre, Jim Venit, Vincent Verouden

Meer informatie :

Eva Alboort (contrast European & Business Law)
eva.alboort@contrast-law.be, +32.2.275.00.75

dotted_texture