22/04/14

ondernemersklimaat in BRICS landen verslechterd

Sinds 2000 onderzoekt Aon de weerslag van politieke risico's op het bedrijfsleven.
De resultaten van deze analyse helpen CEO's, CFO's en risicomanagers om de talrijke risico's in te schatten van de landen waar ze opereren of een import- of export relatie mee onderhouden.

Risico's van financiële aard zoals wisselkoersbeleid, beperking van het kapitaalverkeer of wanbetaling door de overheden maar evenzeer risico's met betrekking tot de inmenging van de politiek in de economie (nationalisatie en onteigening bv), de verstoring van de toeleveringsketen of het risico op politiek geweld en terreur, worden allen weergegeven.

In deze 16° editie onderzocht Aon de politieke risico's voor 163 landen . Ook de S&P rating en OESO gradaties werden toegevoegd om het beeld te vervolledigen. De informatie wordt per kwartaal geactualiseerd.

Opmerkelijk in deze analyse is dat, van de opkomende markten, de 5 BRICS -landen dit jaar allen een hogere risicograad kregen in vergelijking met vorig jaar .

Wat betekent dit voor België?

Uit de momenteel voorhanden zijnde cijfers die we verkregen van FIT enerzijds en AWEX anderzijds is het niet overdreven te stellen dat 12,5% of ruim een achtste van de Belgische uitvoer aan een verhoogd risico wordt blootgesteld. Alleen al naar de BRICS landen en Oekraïne bedroeg de uitvoer vanuit Vlaanderen 8,21% van de totaliteit (2013) terwijl in Wallonië 3.59 % van zijn uitvoer naar die landen ging tijdens de eerste 9 maanden van 2013.

Lees meer

dotted_texture