14/06/12

RECHTBANK BEVESTIGT MAATREGELEN BELGISCHE STAAT TEGEN ILLEGALE KANSSPELOPERATOREN

De Voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel heeft de kortgeding vordering van BwinParty ten aanzien van de Belgische Staat en de Kansspelcommissie afgewezen.

De oorspronkelijke vordering strekte ertoe om haar website www.bwin.com ( één van de grootste kansspelwebsites ter wereld) van de zwarte lijst van de kansspelcommissie te verwijderen en deze website te deblokkeren.

Philippe Vlaemminck, vennoot van advocatenkantoor ALTIUS en sinds meer dan 20 jaar de specialist in de EU in kansspelwetgeving, wijst erop dat de Kansspelcommissie op deze manier zowel de Belgische spelers van online kansspelen als de aanbieders van internet tracht te beschermen.:"De zwarte lijst van de Kansspelcommissie is een effectief en wettelijk middel om de volledige markt te informeren omtrent het feit dat een bepaalde website niet voldoet aan de wettelijke regels en dus illegaal is."

De Belgische Staat opteert voor een beleid waarbij ook de internetkansspelen in de Belgische kansspelwet werden geïntegreerd. Dit beleid werd, voorafgaandelijk aan de invoering, breed afgetoetst en is dan ook goed juridisch onderbouwd.

In het kader hiervan, kreeg de kansspelcommissie als opdracht om de staat en de burger te beschermen, in het bijzonder ten aanzien van illegale aanbieders van kansspelen. Zo zal de kansspelcommissie enkel een wettelijk vereiste licentie toekennen aan aanbieders van kansspelen wiens activiteiten aan alle wettelijke voorwaarden voldoen.

Haar informatieopdracht vervult de commissie ondermeer door een zogenaamde zwarte lijst te publiceren van alle websites die de Belgische wetgeving niet naleven en niet over een licentie beschikken. De Belgische internetproviders kunnen vervolgens overgaan tot de blokkering van de toegang tot deze illegale websites.

Philippe Vlaemminck is bijzonder verheugd dat de rechter de initiatieven van de kansspelcommissie bevestigde, een nieuwe steun in de rug voor de Belgische kansspelwetgeving en het beleid van de kansspelcommissie:"Het is bovendien maar normaal dat een aanbieder van online kansspelen die er zelf bewust voor koos om in de illegaliteit te opereren geen bescherming van de Belgische rechtbanken mag verwachten. Het tegendeel zou grote verwondering opwekken en de deur openzetten voor allerhande misbruiken. Zij die buiten de wet opereren, kunnen evenmin bescherming door de wet inroepen", zo stelde Bart Heynickx, procedurespecialist bij ALTIUS.

Philippe Vlaemminck en Bart Heynickx, twee advocaten van advocatenkantoor ALTIUS bekend omwille van haar sterke reputatie op het vlak van kansspelen en procedurerecht, hebben de kansspelcommissie en de Belgische Staat met succes verdedigd.

dotted_texture