30/06/12

De Europese Commissie keurt herstructureringsplan ING van 2009 opnieuw goed en opent een grondig onderzoek naar latere aanpas…

Op 11 mei 2012 heeft de Commissie voor de tweede maal groen licht gegeven voor de herstructureringssteun aan ING, als zijnde verenigbaar met de internet markt. Het nemen van dit nieuwe besluit door de Commissie was noodzakelijk om juridische duidelijkheid te bieden na de gedeeltelijke nietigverklaring van haar oorspronkelijke besluit van november 2009 door het EU- Gerecht.

ING kreeg in oktober 2008 een noodinjectie van 10 miljard euro van de Nederlandse overheid waaraan door de Commissie strenge eisen werden gesteld.


De huidige hernieuwde goedkeuring van de herstructureringssteun is gebaseerd op een herstructureringsplan dat in 2009 werd ingediend. Na 2009 hebben de Nederlandse staat en ING echter aanpassingen aan het herstructureringsplan aangemeld bij de Commissie. Een diepgaand onderzoek naar deze aanpassingen wordt dan ook vandaag geleid door de Commissie.


Dit grondige onderzoek richt zich op drie pijlers. Als eerste de mogelijkheid van de Nederlandse overheid om van ING toch nog een afdoende vergoeding te krijgen aangezien ING gedurende drie jaar geen couponbetalingen heeft gedaan ook al boekte de onderneming winst. Verder geeft de Commissie aan de gedwongen verkoop van WestlandUtrecht opnieuw te onderzoeken om te zien hoe concurrentieverstoringen op de thuismarkt van ING kunnen worden aangepakt. Tenslotte start de Commissie, na een klacht te hebben ontvangen over het prijsbeleid van ING Direct in Italië, een onderzoek naar dit prijsbeleid en gaat ze na of dat ook zonder steun nog houdbaar is.


Ook wordt door de Commissie beroep aangetekend tegen het vonnis van het Europees Gerecht bij het EU-Hof van Justitie. In dit vonnis werd ING’s herstructureringsbesluit van 2009 gedeeltelijk nietig verklaard omdat de analyse van een klein deel van de verleende steun niet voldoende onderbouwd was.

De nieuwe goedkeuring van de herstructureringssteun en het besluit dat zal voortvloeien uit het grondig onderzoek moeten een kader bieden om een oplossing te vinden voor de nog uitstaande kwesties in deze zaak zodat er een definitief besluit kan komen over de herstructurering van ING.

dotted_texture