16/12/14

BTW-plicht rechtspersonen-bestuurders: uitstel beslissing tot 1 januari 2016

In een eerdere nieuwsbrief werd gemeld dat het btw-statuut van bestuurdersmandaten uitgeoefend door rechtspersonen radicaal wordt gewijzigd via de beslissing nr. E.T.125.180 (klik hier). Via deze beslissing wordt het btw-keuzestelsel voor bestuurders, zaakvoerders en vereffenaars die optreden via een rechtspersoon met ingang vanaf 1 januari 2015 opgeheven. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2015 principieel btw van toepassing zou zijn op deze handelingen verricht door rechtspersonen.

Gezien de belangrijke impact van dit gewijzigde standpunt, heeft de administratie nu beslist om een bijkomend uitstel te verlenen tot 1 januari 2016 (beslissing E.T. 125.180/2 van 12 december 2014, klik hier). Er wordt in de beslissing met name gewezen op diverse praktische moeilijkheden en interpretatieproblemen die het voor belastingplichtigen moeilijk maken om zich nog tijdig in regel te stellen. Tevens wordt aangegeven dat er nog een uitgebreide administratieve verduidelijking zal komen over alle gesignaleerde problemen.

Dit betekent dat bestuurders-rechtspersonen nog tot 1 januari 2016 hun bestuurdersbezoldigingen kunnen aanrekenen zonder toepassing van de btw. Dit geldt ook voor tantièmes toegekend in 2015.

Dit uitstel biedt de mogelijkheid om de situatie van bestuurders-rechtspersonen grondig te herevalueren. Daarbij kan onderzocht worden of er gebruik kan gemaakt worden van alternatieve oplossingen. We verwijzen met name naar de oprichting van een btw-eenheid of het toepassen van alternatieve vrijstellingen, zoals de kleine ondernemersregeling, de toepassing van financiële vrijstellingen zoals met name de vrijstelling voor collectieve beleggingsinstellingen ea.

Wordt vervolgd....

Bron: Beslissing E.T. 125.180/2 van 12 december 2014 

dotted_texture