12/02/16

Nieuwe privacywetgeving: houd uw ogen open!

Het privacy thema staat al een tijdje bovenaan de agenda van bedrijven en bewindvoerders. Recentelijk heeft de Europese Commissie een akkoord gesloten met het Amerikaanse ministerie van Economie uit, dat het voorgaande Safe Harbor systeem vervangt. Bovendien is Europa na vier jaar onderhandelen het eindelijk eens geraakt over een definitieve tekst voor de nieuwe privacy-verordening. 

De perikelen rond het uitwisselen van data tussen de VS en Europa zijn al langer bekend. Dat het menens is, wordt bewezen met de strijd tegen Facebook door de Belgische Privacy Commissie en staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein om niet langer Belgische internetgebruikers te volgen die zelf geen Facebook-account hebben.

Helaas weten veel kmo’s niet hoe ze correct met de stroom aan ‘big data’ moeten omgaan. Onze legal practice stelt vast dat er door een verkeerd gebruik van mailinglijsten, werknemersgegevens, klanten- en leveranciersdata, camerabeelden of andere persoonsgegevens boetes, problemen met klanten of reputatieschade kan vermeden worden.

In ieder geval zou door het nieuwe ‘EU-VS Privacy Schild’ zekerheid moeten terugkeren voor de duizenden bedrijven die persoonlijke data van de EU naar de VS uitwisselen. Hetzelfde geldt voor de  nieuwe privacy-verordening op grond waarvan Europa nu meer duidelijkheid schept in wat ze precies verwacht van iedere onderneming die persoonsgegevens verwerkt. 

De vernieuwde regulering zal hoe dan ook een ingrijpende wijziging van het privacylandschap teweegbrengen voor onze bedrijven. Ook kmo’s zullen veel meer zelf verantwoordelijk worden gesteld (‘accountability’) voor de naleving van de privacywetgeving en hiervan de nodige bewijzen moeten kunnen voorleggen. Hieraan zijn zware risico’s verbonden die bedrijven in acht zullen moeten nemen.

Om u wegwijs te maken in het kluwen van deze privacywetgeving, organiseren we in maart 2016 regionale ontbijtsessies omtrent deze privacy-regulering. Wij geven u handige tips om u hier als ondernemer op een verstandige en kostenefficiënte manier op voor te bereiden. 

Deze sessies gaan door in Roeselare, Kortrijk, Gent en Brugge. U kunt zich gratis inschrijven via deze link:

http://deloi.tt/1TadoPe

dotted_texture