24/08/15

Registratie van chemische producten en stoffen: het Belgische register voor nanomaterialen

In tegenstelling tot de algemene opinie, moeten de bedrijven die in België gevestigd zijn, niet uitsluitend de verplichtingen van REACH, de Europese wetgeving inzake de registratie van chemische stoffen, nakomen. België heeft wel degelijk de invoering van een nationaal register voor nanomaterialen voorzien vanaf 1 januari 2016. Aangezien het belangrijke karakter hiervan, zullen de bedrijven hun Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) moeten inlichten i.v.m. de registratie van nanomaterialen. De betrokken ondernemingen moeten zich dus op de deadline van 1 januari 2016 voorbereiden.

Welke ondernemingen zijn betrokken?

Alle belangrijke ondernemingen, die chemische stoffen en producten verdelen of produceren, zijn a priori betrokken bij dit Belgische register. Alhoewel niet alle chemische stoffen beschouwd worden als nanomaterialen in de zin van de Belgische reglementering, is het belangrijk deze te kennen en te begrijpen om zowel de verplichtingen van de koper en/of de verkoper van chemische stoffen te bepalen. Alle rechtspersonen en privé personen die actief zijn in de R&D sector zijn eveneens betrokken, zelfs indien zij hun stoffen niet verkopen.

Waarom is 1 januari 2016 zo belangrijk?

Op deze datum, moeten de betrokken ondernemingen hun chemische stoffen, die overeenkomstig het Belgisch recht beschouwd worden als nanomaterialen en die zij reeds geproduceerd, geïmporteerd of verdeeld hebben, verplicht hebben aangegeven . Na deze datum, moeten ze tevens hun nanomaterialen registreren alvorens deze op de markt te brengen. Bovendien, zal deze registratie vanaf 1 januari 2017 tevens uitgebreid worden naar mengsels die nanomaterialen bevatten. De registratie van producten die nanomaterialen bevatten zou tevens verplicht kunnen worden vanaf 2018.

Waaruit bestaat de Belgische registratie?

De Belgische registratie van nanomaterialen bestaat erin om bepaalde wetenschappelijke en commerciële informatie te overhandigen aan de publieke Federale Overheidsdienst van Volksgezondheid. De registratie vereist daarenboven een juridische rechtvaardiging met betrekking tot de vertrouwelijkheid van bepaalde gegevens, teneinde de technische en commerciële geheimen van de vennootschap te bewaren.

Welke sancties kunnen opgelegd worden in geval van het niet-registratie?

Het niet-naleven van deze registratieverplichting kan leiden tot gevangenisstraffen van maximaal 3 jaar en boetes die kunnen oplopen tot 720.000 €.

Heeft de registratie van nanomaterialen betrekking op leveranciers en klanten van de ondernemingen?

Deze registratie betreft de hele keten van het op de markt brengen van nanomaterialen, met uitzondering van de verkoop aan consumenten. Elke onderneming moet dan ook een opvolging en coördinatiebeleid uitwerken tussen haar leveranciers en haar eigen professionele klanten, alsook vanuit contractueel standpunt.

dotted_texture