24/10/14

Regeerakkoord Michel I: De maatregelen inzake vastgoedrecht

Geobjectiveerde huurachterstallen vermeld in de Centrale voor Kredieten aan Particulieren

Om zwakke huurders in de toekomst te beschermen tegen een overmatige schuldenlast, zal de regering het mogelijk maken dat huurachterstallen die geobjectiveerd zijn na een definitieve veroordeling door de vrederechter, vermeld worden in het bestand van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. De Centrale voor Kredieten aan Particulieren is een instrument dat reeds gebruikt wordt in de strijd tegen de overmatige schuldenlast. Ze registreert alle kredieten die door natuurlijke personen voor privédoeleinden worden afgesloten alsook de eventuele wanbetalingen met betrekking tot deze kredieten. Het is afwachten hoe en in welke mate de verhuurder toegang kan krijgen tot deze gegevens in het licht van de privacywetgeving.

Snellere terugvordering van het verhuurde goed in geval van overlijden huurder

De regering zal het Gerechtelijk Wetboek wijzigen om de terugvordering te versnellen van een goed door de verhuurder in geval van overlijden van een huurder. Men houdt daarbij rekening met het recht van de langstlevende echtgenoot/wettelijk samenwonende om het huurcontract desgewenst verder te zetten. Tevens zal men een redelijke termijn voorzien voor het onderbrengen van de goederen van de overlevende. De verhuurder kan immers vandaag moeilijkheden ondervinden om de erfgenamen van de huurder te vinden die de huurverplichtingen (huurschade, huurachterstallen, lasten, etc.) van de huurder moeten vervullen. Dikwijls wordt er geen erfgenaam gevonden en dient de verhuurder het vredegerecht of de rechtbank van eerste aanleg te vorderen om het gehuurde goed te ontruimen. Vermits deze procedures te lang duren (aanstelling curator, verzegeling, etc.) wordt thans voorgesteld dat de verhuurder sneller het gehuurde goed terug in handen kan krijgen via een snellere en goedkopere procedure.

Verlaagd BTW-tarief van 6 % enkel voor woningen van minstens 10 jaar oud

Inzake het verlaagde BTW-tarief van 6 % in plaats van 21 %, wordt de ouderdomsvereiste bij werk in onroerende staat aan privéwoningen verhoogd van 5 jaar naar 10 jaar. De privéwoningen betreffen de gezinswoning, tweede verblijven en verhuurde goederen. Het zal in deze gevallen 16 % duurder worden om te renoveren. De bouwsector heeft al laten weten absoluut niet akkoord te gaan met de vooropgestelde maatregel omdat deze maatregel de reeds dalende activiteit in de bouw zou doen toenemen. Het valt dan ook af te wachten of er nog andere compenserende maatregelen zullen worden ingevoegd om aan die kritiek tegemoet te komen.

Nieuw stookolietankfonds in geval van sanering van gronden

In samenwerking met de Gewesten zal de regering een fonds oprichten om bodemverontreiniging veroorzaakt door vloeibare brandstoffen voor verwarmingsdoeleinden aan te pakken. Vandaag, draaien de eigenaars van een lekkende stookolietank immers vaak op voor de (zeer) hoge kosten van sanering van de grond. Het zogenaamde ‘stookoliefonds' zal in de toekomst in zulke gevallen financieel interveniëren tot een nader te bepalen maximumbedrag. In het verleden was er een bedrag van EURO 200.000,00 aan maximale tussenkomst overeengekomen doch hierover bestaat thans nog geen eensluidend antwoord.

Codificatie wetgeving inzake federale patrimoniale documentatie

De wetgeving inzake de federale patrimoniale documentatie wordt gecoördineerd in één wetboek. Het betreft de documentatie met betrekking tot kadastrale plannen, kadastrale leggers, authentieke akten, registratie -en successierechten, onteigening, etc. die zal gebundeld worden. Het is op dit moment onduidelijk of deze codificatie evenals inhoudelijke wijzigingen met zich mee zal brengen.

dotted_texture