27/04/15

Te veel advocaten? Verhaal is genuanceerder!

Te veel advocaten? Verhaal is genuanceerder

De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, nuanceert het verhaal dat mr. Dyck vandaag in Het Nieuwsblad brengt als zouden er te veel advocaten zijn in België. “Ja, we zijn met velen, maar dat we met tè veel zijn, is te kort door de bocht”, zegt Dominique Matthys, voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies. “De juridisering van de maatschappij en het complexer worden van de samenleving zorgen ervoor dat er meer vraag is naar juridisch advies en bijstand. De ware vraag is: hoe groot is de nood aan de diensten van een advocaat, of anders gezegd, wat verlangt de markt? Mr. Dyck maakt er een karikatuur van wanneer hij beweert dat een groot deel van de advocaten zijn boterham niet verdient. Dit is slechts ten dele waar. Hij vergeet immers dat de advocatuur een vrij beroep is, en dat elke advocaat zelf kiest op welke manier hij daar invulling aan geeft.”

De Orde van Vlaamse Balies wil het verhaal van mr. Dyck nuanceren.

De maatschappij wordt complexer. Burgers krijgen meer en meer te maken met juridische kwesties en hebben meer en meer behoefte aan juridisch advies en bijstand. Het aantal advocaten per inwoner geeft een vertekend beeld van de behoefte aan juridische bijstand, aangezien er ook rechtspersonen zijn, zowel publieke als private, die op al dan niet gespecialiseerde advocaten een beroep doen.

De advocatenbarometer waarnaar mr. Dyck verwijst, is een beschrijvend onderzoek van 2012-2013. In dat onderzoek liet de OVB het profiel van de Vlaamse advocaat onderzoeken door de Katholieke Universiteit Leuven en de Universiteit Gent, via een bevraging bij al haar leden. Het werd eind 2013 aan de pers voorgesteldEén van de conclusies was dat de Vlaamse advocatuur jaar na jaar blijft groeien en vervrouwelijken. Het persbericht dat toen werd verspreid, stelt: “Het stijgende aantal advocaten is een uitdaging voor de toekomst. In hoeverre is de Belgische markt groot genoeg om voldoende werk en inkomen te kunnen bieden aan alle advocaten? Toenmalig voorzitter Boydens verklaarde: “Uiteindelijk gaat het om een ideologische keuze: verstrengen we de toegang tot het beroep of laten we iedereen toe en wordt het the survival of the fittest?” “

De huidige raad van bestuur is met de conclusies van de advocatenbarometer aan de slag gegaan. Zo werkt de OVB aan een hervorming van de beroepsopleiding voor advocaten-stagiairs, die nog meer dan vroeger aansluit bij de praktijk en de kwaliteiten die daarvoor vereist zijn. 

Mr. Dyck noemt de advocatenexamens totaal ten onrechte een lachertje. De examens voor de stagiairs zijn zwaar. Dat neemt niet weg dat de opleiding aan een grondige herziening toe is om balies toe te laten een betere selectie te voeren wie wel of niet geschikt is voor het beroep.

De advocatenbarometer heeft aangetoond dat sommige advocaten het financieel moeilijk hebben. Daaraan liggen heel wat redenen ten grondslag. Niet alleen het teveel aan advocaten, maar ook de economische crisis die vooral middengroepen heeft getroffen, de invoering van de btw die de eindgebruiker treft zijn mede oorzaak van een daling van het inkomen van sommige advocaten.

Uiteraard vormen advocaten die een inkomensprobleem hebben een risicogroep. Dat is niet anders bij andere vrije beroepen. De OVB is zich daarvan bewust en zet daarom in op strenge kwaliteitscontrole maar ook strikte handhaving van de deontologie.

dotted_texture