25/04/15

Symposium over "Recht-uit Ondernemen - Recht en interpersoonlijke relaties in de bedrijfsomgeving"

Het IBJ en het VJV organiseren op 11 mei een Symposium over "Recht-uit Ondernemen - Recht en interpersoonlijke relaties in de bedrijfsomgeving". 

Elke jurist die van ver of van dichtbij betrokken is bij het bedrijfsleven, herhaalt het graag en vaak: zonder recht en rechtszekerheid is succesvol ondernemen onmogelijk. Anderzijds hoor je vaak (en misschien wel vaker) ook een andere stem: de juridisering van onze samenleving maakt normaal ondernemen, en misschien zelfs ondernemen tout court onmogelijk.

Wie deze spanning ernstig wil nemen, moet op zoek durven gaan naar de wortels van de onvrede. Zou het mogelijk zijn dat het recht en zijn beoefenaars soms wat contact kwijt zijn met de economische werkelijkheid? Of dat het recht dermate een eigen leven is gaan leiden, dat het bestaat ter wille van zichzelf en niet ter wille van de (ondernemende) mensen die er een beroep op doen? Allicht is niemand beter geplaatst dan Wouter Torfs om ons te helpen deze uitdaging de baas te worden. Na zijn rechtenstudies en een aantal jaren aan de balie, nam Wouter Torfs de leiding over van het familiebedrijf Schoenen Torfs. Hij maakte het bedrijf tot een succesverhaal, onder meer door zijn groot besef van het belang van interpersoonlijke relaties. Die insteek kan ook een sleutel zijn voor een betere relatie tussen recht en ondernemen in onze dagelijkse activiteit.

Geïnspireerd door de inzichten van Wouter Torfs gaan vier juristen vervolgens op zoek naar evenwicht tussen recht en interpersoonlijke relaties. Jan de Kesel vertrekt vanuit het perspectief van de werknemers en de arbeidsrelaties, een thema dat ook Wouter Torfs na aan het hart ligt. Pierre Schaubroeck verdiept zich in de talrijke relaties van de bedrijfsjurist binnen de onderneming – met het management, het bestuur en de aandeelhouders.

Jan Sap richt vervolgens de blik naar buiten, en bekijkt de relaties met externe adviseurs als advocaten, notarissen, accountants e.d.m. Ten slotte bekijkt Stijn Decock de interpersoonlijke relaties vanuit een volkomen ander perspectief, namelijk dat van de verhouding met de overheid. Ook aan deze verhouding ontkomt immers geen enkel bedrijf. Aan Saskia Mermans komt uiteindelijk de moeilijke taak toe het nieuw gevonden evenwicht onder woorden te brengen.

Deze studiedag is een gezamenlijk initiatief van het Instituut voor bedrijfsjuristen en de Vlaamse Juristenvereniging en staat ook open voor niet-leden en niet-juristen. 

Recht en interpersoonlijke relaties in de bedrijfsomgeving

Mechelen, maandag 11 mei 2015 –  13u30 tot 17u30

Congres- en Erfgoedcentrum Lamot

Dagvoorzitter: Marc Taeymans, Bedrijfsjurist BNP Paribas Fortis, bestuurder IBJ en VJV.

 

 13u30 

 

Ontvangst

     

 14u00

 

Verwelkoming
Anne De Wolf, CEO IBJ

     

 14u10

 

"Bouwstenen voor een Great Place to Work. 
Het belang van kwalitatieve interpersoonlijke relaties op het werk (van de jurist)"
Wouter Torfs, CEO Schoenen Torfs

     

 15u00

 

Recht en interpersoonlijke relaties in de arbeidsrelatie
Jan de Kesel, Director Social Affairs Antwerpen- Limburg Agoria

     

 15u20

 

Recht en interpersoonlijke relaties met aandeelhouders, bestuurders en management
Pierre Schaubroeck, Erevoorzitter IBJ

     

 15u40

 


Koffiepauze

 

     

 16u00

 

Recht en interpersoonlijke relaties met externe adviseurs
Jan Sap, Secretaris-generaal FVB

     

 16u20

 

Recht en interpersoonlijke relaties, ook met de overheid
Stijn Decock, Hoofdeconoom Voka

     

 16u45

 

Slotbeschouwingen
Saskia Mermans, Bedrijfsjurist KBC Group, ondervoorzitter IBJ 

     

 17u00

 

Dankwoord
Frank Judo, Voorzitter VJV

     

 17u10

 

Afsluitende receptie

Inschrijving en betaling


De deelnamesom kan worden gestort op rekening VJV BE73 6300 6812 3260 met vermelding "symposium 11 mei 2015 en uw naam".
Het aantal inschrijvingen is beperkt tot 120 personen 
 

     

Inschrijvingsprijs (inbegrepen zijn documentatiemap, koffie en receptie)

 

-Leden IBJ, VJV en gelijkstelden 75 €
-Anderen 95 €
-Inschrijving + lidmaatschap VJV 105€ 

     


Voor verdere informatie zie folder en secretariaat@vjv.be

dotted_texture