13/02/15

Legal Management Academy 2015 - Inschrijvingen geopend voor de leden van het IBJ

Het Instituut voor Bedrijfsjuristen, in samenwerking met FrahanBlondé, presenteert de Legal Management Academy 2015. Deze opleiding is voorbehouden voor de leden van het Instituut.

Bij de opstart van de Legal Management Academy, onder de bezieling van de toenmalige voorzitter Pierre Schaubroeck en met de enthousiaste steun van de peters-bedrijfsjuristen, hadden we het vermoeden dat de behoefte bestond aan een hoogstaande en zeer gecibleerde en op de Belgische markt toepasbare Legal Management opleiding.

Ondertussen hebben we de zeker- heid dat deze Legal Management Academy aan een zeer reële nood beantwoordt.

Meer dan 1000 deelnemers woonden sinds 2011 de LMA modules, LMA workshops en Legal Soft Skills Academy bij. Zij getuigen dat de LMA hen een boost geeft en hen helpt in de manier waarop ze zichzelf binnen hun bedrijf profileren. Ons beroep is nog steeds in evolutie. De bedrijfsjurist anno 2015 moet zich opnieuw positioneren en definiëren in functie van de “nieuwe wereld” die zich onomkeerbaar aan elk van ons opdringt.

De LMA heeft als ambitie hierbij richtinggevend te zijn. 

Hugues Delescaille
Voorzitter

_________________________________________

Programma 2015

25 februari 2015: Module 1 - De bedrijfsjurist en risk management

Wat kan de rol van de bedrijfsjurist zijn binnen het risk management van de onderneming? Hoe kan de bedrijfsjurist deze juridische risico’s managen? Welke problemen stellen zich in de praktijk en welke aanbevelingen kunnen we formuleren? 
Deze module wordt gemodereerd door FrahanBlondé.
Gastspreker is Franck Verdun, auteur van ‘Le management stratégique des risques juridiques’.

Inschrijven voor module 1

26 maart 2015:  Module 2 - De bedrijfsjurist en compliance

Het blijft een moeilijke vraag: wat is de rol van de bedrijfsjurist in compliance?

Hoe moeten we compliance definiëren? Hoe kunnen we compliance werkbaar implementeren? 
Naar een antwoord op deze sleutelvragen zoeken we samen met Christophe Greven, bedrijfsjurist bij UTC en Saskia Mermans, CLO bij KBC. FrahanBlondé, specialist in deze materie, duidt en modereert.

Inschrijven voor module 2

7 mei 2015:  Module 3 -De bedrijfsjurist en CSR

Onze ondernemingen hechten steeds meer belang aan CSR. We zien dat ook vaker de bedrijfsjurist hier een rol toebedeeld krijgt. Wat kan de bedrijfsjurist toevoegen op vlak van CSR? Waar liggen potentiële valkuilen? Hoe moet de ethiek van de bedrijfsjurist zich verhouden tot de ethiek van de  onderneming?

Sabine Denis, CEO van Business and Society heeft in deze materie pionierswerk verricht. Zij maakt van CSR een down to earth werkinstrument dat elke bedrijfsjurist helpt zijn impact in het bedrijf te vergroten.

Deze module wordt gemodereerd door FrahanBlondé.

Inschrijven voor module 3

24 september 2015:  Module 4 - Uitdagingen en oplossingen voor Only Legal Officers (OLO’s)

Solo en KMO-juristen hebben een bijzondere positie. Zij moeten de nieuwe uitdagingen van de bedrijfsjurist waarmaken in een bedrijfseigen kader, met vaak beperkte middelen en in een specifieke bedrijfscultuur. 

Deze formule herhaalt de voornaamste boodschappen van de verschillende modules LMA 2011 – 2013 en is dus ook voor bedrijfsjuristen uit grotere departementen die deze reeks niet eerder volgden een eye-opener en een goede kennismaking met de LMA.

De module wordt mee voorbereid en begeleid door enkele ervaren solo en KMO-juristen. FrahanBlondé leidt opnieuw deze succesformule.

Inschrijven voor module 4

29 oktober 2015:  Module 5 - Grote uitdagingen voor de Chief Legal Officer

De sessie, die uitzonderlijk ’s avonds wordt georganiseerd, is enkel op uitnodiging.

26 november 2015:  Module 6 - Starters: hoe word ik een waardevolle bedrijfsjurist?

Bedrijfsjurist is een apart beroep. Het vergt speciale skills en attitudes. Universiteitsverlaters en juristen die de overstap maken van de balie leren dit soms ‘the hard way’. In deze module kijken we hoe de bedrijfsjurist zich kan profileren als business partner. Daarnaast is er aandacht voor het belang van zorgvuldige carrièreplanning. Deze module wordt opnieuw gemodereerd door FrahanBlondé.

Inschrijven voor module 6

dotted_texture